Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Съвети при отглеждане на скалария

Съвети при отглеждане на скалария

Отглеждане на скалария в аквариум

Скалариите са едни от най-красивите рибки, които могат да живеят в аквариума у дома. Те произхождат от Южна Америка, където населяват река Амазонка. На размери могат да достигнат 15 сантиметра.

Те са едни от най-предпочитаните рибки, защото са атрактивни, освен това не са трудни за отглеждане. Въпреки това има някои специфики, за които трябва да знаете, ако планирате отглеждане на скалария.

Те се нуждаят от голям аквариум – поне 115 литра, в който да има растения с едри листа. От тях скалариите се нуждаят, защото в листата им хвърлят хайвера си. Обикновено те се отглеждат на групи – причината е, че тези риби си избират партньори, което означава, че размножаването им не е толкова елементарно.

Ако сте решили да отглеждате скаларии, важно е водата в аквариума ви да не е варовита, както и температурата да бъде между 24 и 28 градуса. Друг важен фактор, за да се чувства животното добре – задължително е качествен филтър, който да почиства водата в аквариума. Препоръчително е да чистите аквариума дори ежедневно, както и да подменяте някакво количество от водата в него ежеседмично.

Както вече казахме, скалариите се нуждаят от голям аквариум. Освен, че ѝ е необходимо пространство, тази риба може да бъде агресивна. Макар и да може да се отглежда в аквариум заедно с други свои събратя, трябва да внимавате рибите, с които ще я съберете, да не бъдат агресивни – първо, те могат да нахапят перките на скаларията, и втори – скаларията ще се брани, което означава, че част от рибките може и да не оцелеят. Добре е скаларията да не съжителства с прекалено дребни рибки – тя е всеядна и се храни както с растителност, така и с други животни.

Скалария

Тъй като разбрахте, че са всеядни, трябва да осигурявате на тези рибки достатъчно разнообразна храна за рибки – както растителна, така и животинска.

Можете да поднасяте суха храна, но скалариите предпочитат жива – можете да изберете парченца скариди например. Освен това скалариите могат лесно да преядат. Скалариите живеят дълго – ако полагате подходящи грижи за нея, може да доживее и до 10 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest