Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Котките усещат ли духове?

Котките усещат ли духове?

Много хора твърдят, че котките виждат духове
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котката ви спи спокойно. До момента, в който изведнъж се събужда и започне да гледа втренчено към тавана или към друга част на стаята. Поглеждате и вие, но не виждате нищо. Котката ви обаче продължава да се взира.

И всичко това продължава минути. Продължавате да търсите - муха или паяк, за да си обясните случващото се, но не откривате нищо. Не и такова, което да обясни внезапния интерес на животното към тавана или стената отсреща.

И тогава си спомняте всеобщото мнение, че котките имат специални сетива, чрез които усещат свръхестествено присъствие. И ви побиват тръпки. Могат ли наистина котките да виждат духове?

Нека да обясним как работят сетивата на тези животни. Когато те се взират в нещо, обикновено активно търсят друго, което са видели дори и за секунда – това може да е сянка, например, или пък насекомо, което животното е видяло за части от секундата. Освен това котките виждат прекрасно през нощта. През деня обаче зрението им е по-лошо от човешкото.

И още – котките умеят да виждат само в два цвята – нюанси на синьо и жълто, а ние възприемаме света в три. Котките са и отлични хищници. Затова в природата им е щом видят нещо, което може да послужи за плячка, да го дебнат и атакуват.

Котките имат шесто чувство

Според много хора обаче котките имат шесто чувство. Така например в старчески дом е живяла котка, за която се смята, че е предсказала смъртта на поне 100 души. Обяснението – преди смъртта си човек излъчва специфичен аромат, недоловим за хората, или пък феромони, които животните надушват.

Освен това благодарение на мустаците си, котките могат на практика да създават триизмерно изображение на околната среда в мозъка си. Благодарение на тези умения и на специфичните сетива, които липсват при нас, те могат да усетят и как въздухът се движи.

Сравнено с хората, тези животни имат и по-добре развито периферно зрение. И макар и да не е научно доказано, че котките виждат духове или усещат това, което все още не се е случило, собствениците на такива домашни любимци обикновено могат да се закълнат – поне веднъж котките са се взирали в нещо, което ние не успяваме да съзрем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest