Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Колко често се обезпаразитява котка?

Колко често се обезпаразитява котка?

Колко често се обезпаразитява котка?

Отглеждането на коте за домашен любимец е свързано с много приятни емоции. Мъркащата пухкава топчица разведрява домашната обстановка, внася много положителна енергия и е чудесен приятел и компания за всеки член на семейството.

Животът с такъв четириног питомец обаче е свързан и с отговорност и грижа за неговото здраве и благополучие. Най-редовната от здравните грижи е обезпаразитяването. То бива вътрешно и външно.

Външното обезпаразитяване на котка се прави за предпазване от паразити като бълхи, кърлежи, комари и други. Извършва се с пудри, спрейове, противопаразитни каишки. В последно време един вариант се наложи като най-удачен - с пипета се накапва от веществото на определени места по козината.

Външно обезпаразитяване се прави задължително при взимане на котето у дома, особено ако е било до момента на улицата. Тогава е почти сигурно, че има паразити. През останалото време се прави периодично в зависимост от това дали писанчето излиза на улицата, или стои само в семейното жилище.

Всички стопани, които за първи път имат мъркащ любимец вкъщи, трябва да знаят, че животинката може да завъди бълхи и без да напуска дома. Яйцата им се пренасят отвън с обувките на хората. Затова трябва да се наблюдава котанчето за признаци, показващи наличие на паразити - чесане, захапване на опашката или лапичките, нервност поради сърбежа.

Колко често се обезпаразитява котка?

Накапването с препарат против бълхи става еднократно, но ако това не унищожи паразитите, се повтаря. Най-добре да се извърши от ветеринар, който знае точно кое място е най-доброто за поставяне на препарата.

Вътрешното обезпаразитяване на котето се прави с цел предпазване от паразити, които живеят в червата и стомаха. Това са най-често плоски и кръгли червеи, известни като тении и глисти. Развиването им е един сложен процес, състоящ се от не един цикъл и в тази система човекът може да се окаже междинен гостоприемник.

Ето защо е важно да се поддържа вътрешното здраве на домашния любимец. Така се пази и човешкото здраве, особено на децата в семейството, които са най-податливи на заразяване с паразити.

Продължителността на развитие на вътрешните паразити около 1 месец, затова е важно котенцето да се обезпаразитява всеки месец. Препаратите обикновено са комбинирани - срещу тения и глисти. Така ще бъде сигурно, че домашният любимец не отделя яйца, които са опасни и за човека. Най-много яйца от вътрешни паразити отделят малките котенца и те трябва да бъдат третирани с препарати още на възраст 1 месец. Ако се открият паразити, хапчета се дават през две седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest