Колко спи котката?

спяща котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

На въпроса колко време котките прекарват в сън, почти всеки човек ще отговори, че те спят непрекъснато. Погледнато небрежно отстрани това е точно така. Представата, която една писана извиква, е точно за спящата красавица, разположена на дивана, до печката или в някое ъгълче. Това води до извода, че котаците са най-мързеливите сред всички домашни любимци.

Всеки, който мисли така, не е далече от истината. Мъркащите домашни питомци спят по около 15 часа на денонощие. Има някои особено мързеливи представители на вида, които прекарват в сладка дрямка почти през цялото време, около 20 часа. Иначе в нормални граници ще ги забележите да си поспиват сладко по 12-16 часа на ден. Защо котките спят толкова много?

Котките са нощни животни. Те са активни от залез до изгрев, като ловуват и се хранят около здрачаване. Това е обяснимо от гледна точка на живота в природни условия. Представителят на това семейство е хищник, пригоден да преследва и лови плячката си. Животните, които са естествена храна за тях, са активни нощем и това прави и ловеца бодърстващ през същото време. Този неизкореним инстинкт остава и при домашно отглеждане на вида.

Да се ловува, се иска много енергия. Тя трябва да се набави. Храната е единият източник, а сънят е другият. От гледна точка на еволюцията писаната не може да си позволи да предремва в работно време като своя стопанин. Храненето на месоядните изисква активна работа, за да се набави храна.

колко спи котката

Спането при котката има няколко фази. Всеки е забелязал, че любимата домашна питомка често задрямва. Кога спи и кога се намира в състояние на прословутата котешка дрямка? Разликата е лесна. Ако заспива в поза, която позволява да скочи веднага на крака, значи просто дреме. В дълбок сън домашният ви любимец се намира не повече от 5 минути, после преминава в лека дрямка. Редуването на двата вида сън продължава до окончателно разбуждане.

На всички е ясно, че подрастващите котета и старите котаци спят повече. Също като при хората.

Тялото на котката е като часовник. Тя се влияе от времето и променя и навика си за спане в съответствие със сезоните и климата. Дъждовните дни са идеалното време за продължително мързелуване и сън на пухкавите ни приятелчета. Това едва ли е убягнало от вниманието на всеки човек.

Рязкото намаляване или увеличаване на времето за сън обикновено е симптом на някакъв здравословен проблем, за който е необходима консултация с ветеринар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest