Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Правила за хранене на малко коте

Правила за хранене на малко коте

Малкото коте има нужда от специално хранене

Отглеждането на малко коте у дома е едно от най-приятните неща, които можем да изживеем. Да нахраним малката душичка е първата по важност от всички грижи за котката.

Храненето на малко котенце се подчинява на определени правила, които зависят от възрастта му и от наличието или отсъствието на котката-майка.

Ако се грижите за изоставено новородено мъниче, трябва да вземете предвид 4 неща за храненето му - от каква храна се нуждае; с какви пособия му се дава; в какво положение на тялото се храни; колко често яде.

Съвсем мъничките котенца се хранят с адаптирано мляко за новородени котета. Снабдяването става от зоомагазин или ветеринарна аптека. В кутията има упътване как се дава и дозите според тегло и възраст на мъника.

Храненето на бебе коте става с биберон за животни. Замяната със спринцовка не е препоръчителна, защото трудно се контролира количеството мляко. Може временно да се ползва пипета.

Биберон за животни

Храненето става в поза по корем, така както би застанало, ако се храни от майка си. Ако е по гръб, част от млякото може да попадне в дихателната система и котето да се задуши.

Храненето става през 3-4 часа, което включва и през нощта. След като писанчето навърши 2 седмици, даването на храна може да се разреди през 6 часа. Температурата на млякото трябва да бъде близка до тази на майката, а тя е 39 градуса. Бутилката се затопля, като се постави в съд с топла вода.

Новородените котета получават всички нужни хранителни вещества от майчиното мляко или адаптираното, ако са изоставени.

През тези първи седмици малката пухкава топчица расте много бързо. Може да удвои или утрои теглото си.

През петата и шеста седмица от живота трябва да залъгвате своя малък питомец с гранули от твърда храна с високо качество, дори все още да се храни с мляко. Постепенното въвеждане на твърдата храна е важно, за да бъдат обучени по-лесно малките домашни любимци да се хранят с такава храна, когато бъдат отбити.

Малко коте

През осмата седмица котето вече се отбива и храненето му минава изцяло на суха или консервирана котешка храна. В специализираните магазини се предлага голямо разнообразие за различни периоди от живота, така че опасността да се сбърка отпада.

Най-напред мъничетата си играят повече с храната, отколкото да ядат. По-бързо ще разберат за какво служи наличното в купичката, когато не им се предлага повече мляко.

Всяко малко котенце, както и малките деца, обичат лакомства. Може да им се дават, но не бива това количество да надвишава 5 процента от дневния прием на висококачествена котешка храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest