Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Oтглеждане на чихуахуа

Oтглеждане на чихуахуа

ХрисиХриси
Новак
5610
чихуахуа

Тези прекрасни миниатюри, които приличат повече на плюшени играчки, отколкото на кучета, са една от най-подходящите породи за отглеждате в апартамент. Заради малкия си размер, Чихуахуа не се нуждаят от кой знае какво пространство, любвеобилни са, когато усетят опасност за стопанина си, се превръщат в истински зверове, което е по-скоро сладко, отколкото страшно и са лесни за пренасяне от едно място на друго.

Това мъничко кученце има нужда от грижи, тъй като заради крехката си структура, към него трябва да се подходи с особено внимание. Не бива да се допуска да настине, да се зарази с някакъв вирус, да има допир до неваксинирани кучета, да стои на студено.

Вероятно често сте виждали чихуахуа, облечено в различни дрешки. Това е така, не само защото изглежда очарователно в тях, а защото това куче вирее на топъл климат и не понася студа. Истинска принцеса или принц, който можете да сложите в малкия си джоб - буквално, но и който командва вкъщи.

Трябва да бъдете внимателни и по отношение на останалите кучета. Не бива да го оставяте без надзор, тъй като това е един дребен смел приятел. Могат да застанат пред питбул или немска овчарка, и да лаят до припадък, заемайки отбранителна позиция. Смятат се за изключително силни и не осъзнават колко мънички са всъщност.

Чихуахуа има нужда от ежедневни разходки, защото е много енергично куче. Обича да си играе, да бъде със стопанина си, да намира нови приятели, които не гледат на него като на обяд. Отначало може да го носите в чанта или на ръце, докато свикне със средата и поиска да бъде разхождан на каишка.

хранене на чихуахуа

Когато отглеждате чихуахуа, трябва да поддържате отлична хигиена вкъщи. Мъникът не бива да има досег до мръсни обувки, кучешки играчки, повърхности, защото лесно може да се разболее.

Според дължината на козината на кучето, трябва да го сресвате с мека четка. Един път в месеца има нужда от къпане, рязане на нокти и проверка на ушите. Обръщайте внимание и на очите на кучето, тъй като са по-изпъкнали и по-податливи на проблеми. Лекото сълзене е нормално, но ако имате притеснения, винаги може да се консултирате с ветеринар.

Не трябва да прехранвате кучето си, защото тази порода има склонност към бързо напълняване.

Чихуахуа е порода, податлива на дресировка. Заредете се с търпение и воля, и скоро ще с радвате на добре обучен мъник. Важно е кучето да се чувства спокойно както у дома, така и докато е навън сред природата. Така изгражда уравновесен характер, което е нещо важно, защото така ще се научи да не напада други животни и хора.

Ако желаете да се грижите за кученце от тази порода, разгледайте нашите обяви за чихуахуа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest