miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Помощ! Котката ми пикае по дрехите

Помощ! Котката ми пикае по дрехите

Котка пишка по дрехите на стопаните си понякога

Котките са изключително чисти същества с перфектни хигиенни навици. Сами се къпят като могат да ближат козината си в продължение на часове, без да им писне. Дори лесно се научават къде е тоалетната им.

Защо тогава не е никак необичайно срещано явление котките да препикаят дрехите или пък любимия ви фотьойл. Какви са причините за подобно действие и как можем да се справим с тази неприятна ситуация. Ясно е все пак, че няма как изведнъж домашният ни любимец да е забравил къде трябва да пикае.

Причините котката ви да пикае по дрехите, мебелите или пък по подовите ви настилки могат да са най-разнообразни, но в някои случаи решението на проблема е елементарно. Така например е възможно животното да обича изрядна чистота на тоалетната си, поради което ще трябва да започнете редовно да я почиствате.

Ако имате котарак, може той да е разгонен и с препикаването си да цели маркиране на територията си, за да може да привлече някоя котешка сладурана. Или му я осигурете, или го кастрирайте, за да не се мъчи излишно, ако не сте способни да угодите на котешките му мераци.

Често срещана причина за подобно препикаване е и котешкото отмъщение, което пък може да бъде провокирано от какво ли не.

Котешка тоалетна

Най-старият изпитан метод, за да се справите с пикаенето на котката навсякъде другаде, но не и в собствената ѝ тоалента (след като знаете, че тя си е напълно чиста), е като се въоръжите с вестник.

Натрийте носа на домашния любимец в завещаната от него на неправилно място урина, пернете го с вестника и му припомнете коя е неговата котешка тоалетна. В повечето случаи този трик действа, но ако котката ви е прекалено агресивна, чрез пошляпването с вестник (целта е тя да се уплаши от шумкането му, а не да я заболи), рискувате да си навлечете сериозни неприятности.

В магазините за домашни любимци се предлагат най-разнообразни препарати, които могат да бъдат използвани за справяне с проблема с препикаването. Някои от тях отблъскват котките и са ефективни особено когато котката си е нарочила конкретно място за препикаване.

Други пък привличат котките и с тях се пръска около котешката тоалетна. Варианти има много, само не губете кураж, защото котките са доста инатливи същества. Кураж и търпение!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest