miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Причини за напикаване при котките

Причини за напикаване при котките

Има много причини котката да се напикава
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Какви могат да бъдат причините за напикаването при котките? Ето няколко възможности, върху които трябва да разсъждавате, за да откриете защо котката ви изведнъж е решила, че ѝ е позволено да пикае където ѝ хареса.

1. Мъжките котки маркират територията си, когато са разгонени и това често се бърка с обикновено препикаване. Миризмата на изхвърлените от тях секрети са много по-силни и неприятни от обикновената котешка урина (като не забравяме, че самата тя има много остра миризма заради високото съдържание на амоняк в нея) и единственият вариант да спрете това нейно типично "мъжкарско" поведения, е като намерите за котарака си партньорка или просто го кастрирате. Да го тъпчете с хапчета всеки път, когато животното се разгони, не е препоръчително, защото те имат много странични ефекти, а и невинаги са ефективни.

2. Проверете дали сте изчистили добре котешката тоалетна. Ако на котката тя ѝ се вижда мръсна, е логично да търси друго, по-чисто място, на което да може да пикае на воля.

3. Смяната на различни котешки постелки за тоалетна са също възможна причина за препикаване на нежелани територии. Ако замените любимата ѝ силиконова подложка с камъчета, котката може да остане недоволна от настъпилите промени. Като цяло тези четирикраки не обичат никакви промени из дома им, камо ли що се касае до подмяната на котешката им подложка за тоалетна.

4. Котката си отмъщава. Може да сте оставили животинката прекалено дълго време сама, ако сте решили например да изкарате уикенд на планина или море. Или пък сте забравили домашния си любимец затворен с часове на терасата или в някоя стая. Е защо да не ви отмъсти по свой си, котешки маниер?

Неправилното хранене може да причини проблеми на котката

5. Котките често страдат от проблеми с бъбреците, което се дължи най-вече на факта, че приемат високопротеинова храна. Погрижете се да предлагате винаги прясна вода и не хранете животинката само с гранулирана котешка храна. Ако имате сериозни притеснения относно здравословното състояние на домашния си любимец (може препикаването да е съпроводено от повръщане, диария, загуба на апетит и т.н.), веднага посетете ветеринар. Защото напикаването при котките често пъти се дължи и на котешко заболяване или старост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest