Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Колко време издържат котките без храна

Колко време издържат котките без храна

Болните котки не издържат дълго без храна

Когато решим да дадем дом и любов на едно коте, то се превръща в член на семейството. Затова тревогите за неговото здраве и благополучие са също така силни, както и за останалите обитатели на дома.

Ако мъркащият домашен любимец престане да се храни, това представлява проблем, с който стопаните трябва да се справят.

Първата стъпка е да установят причината за отказ от храна. Най-необичайната от всички е личното решение на вашата писана да се самопречисти, спирайки храната. Временният доброволен отказ от храна обикновено трае 1-2 дни и после котето се връща към нормалния си ритъм. При такава вероятност домашният питомец не променя поведението и не проявява признаци на някакво котешко заболяване.

Други причини котката да не се храни са силният стрес поради смяна на дома, прекарано заболяване, необичайно силен шум, лошо отношение на стопаните. Твърде гореща или развалена храна, с която животното свързва неприятни усещания, също може да го откаже да се храни от купичката си.

Колко издържат котките без храна? При спиране на редовно хранене на котката не трябва да се изпада веднага в паника, ако става въпрос за възрастна котка над шест месеца и под осем години. Тези котки издържат без храна до седмица, дори две. Има документирани случаи на котки, оцелели без храна, дори месец.

Не така стои въпросът с малките котенца и възрастните екземпляри, а също и при болни, слаби и немощни писани. Новородено може да бъде с увредено здраве, ако само половин ден остане без мляко. След 20 часа липса на течна храна, чрез която се набавят и водните запаси в организма на новороденото, то ще изгуби живота си. При котенца на 1-2 месеца максималният период, който могат да преживеят, е два дни.

Котките могат да издържат без храна седмица или две дори

Болните питомци могат да изкарат без храна не повече от един ден. Загубата на апетит при тях за по-продължителен период изисква намесата на ветеринар.

Възрастните котки, над 8-годишна възраст, имат по-ниски граници на отказ от храна в сравнение с по-младите и това зависи от здравословното им състояние и други фактори. Прякото и непрекъснато наблюдението на възрастната ви писана ще даде отговор кога е време да се потърси лекарска помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest