Miau.bg»Статии»Котки»Колко време издържат котките без вода?

Колко време издържат котките без вода?

Котка

Почти всеки човек знае, че котките не пият толкова често вода, както хората. Оттам идва убеждението, че те могат дълго да живеят без вода. Това е заблуда, която трябва да се преосмисли.

Тялото на котката, както и това на човека, се състои около 70 процента от вода. Затова писаните се нуждаят от достатъчно количество течности, за да поддържат здравето си. По времето, когато са били част от дивата природа, предците на домашните ни питомци са регулирали водните си запаси чрез храната. Насекомите, гризачите и други обитатели на природата, които съставлявали менюто им, са все животни с високо съдържание на вода, така че течностите в тях са задоволявали нуждите им.

Днешните домашни любимци имат съвършено различна хранителна диета. Те набавят нужната им вода от мократа храна или направо от купичката с вода, която неизменно присъства на мястото, където котето прекарва най-дълго.

Какви са опасностите, свързани с обезводняване при котките? Повечето стопани знаят, че представителят на семейството на котките, който живее в дома им, има способността да сгъстява урината си. Затова оцелява с по-малки количества вода от другите животни. Тази способност е съпътствана от ниско чувство на жажда. Котаците не търсят често водата и това е факт. И той крие риск от обезводняване, което може да бъде забелязано чак като се появят типичните проблеми, които го съпровождат.

Те се състоят в заболяванията на пикочния мехур и цялата пикочна система, образуване на камъни в бъбреците и мехура, цистит, дори разкъсвания по пътя на урината. Запушванията на уретрата са опасни за живота на животното, особено при мъжките екземпляри.

Как да разберем обезводнена ли е котката

Котките не издържат дълго без вода

Обезводняването се проверява с прост тест: леко се издърпва кожичката на животното нагоре. Ако не се възстанови веднага в естествено положение, котето има нужда от подобряване на водните си запаси. Други симптоми са безапетитие при котките, апатия, сухотата в устната кухина, както и хлътналите очи.

Справяне с проблема обезводняване

Количеството вода зависи от възрастта на котката, големината и нейната активност. Достига до 300 милилитра дневно.

Насърчаването на котето да пие повече вода са много. Не е нужно водата да е само в една купичка. Такива може да се поставят на различни места вкъщи. Ако забележите, че писанката разлива водата, сменете купичката с друг тип, от различен материал.

Основно правило е водата да не е близо до котешката тоалетна.

Може да се увеличи и количеството мокра храна в менюто за сметка на сухата. Това зависи от предпочитанията на домашния любимец. Важното е да се следи да приема достатъчно течности, защото без вода котката може да живее само 2-3 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest