miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Как да разберем възрастта на куче?

Как да разберем възрастта на куче?

ХрисиХриси
Новак
5624
Има начин да разберете годините на кучето
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Ако не сте взели кученцето си като новородено, вероятно не знаете на каква възраст е то, а трябва. Хубаво е, обаче да се информирате за всяка подробност около вашия нов любимец, за да сте подготвени.

Що се отнася точно до годините, важно е да знаете на каква възраст е кучето по няколко причини, всички свързани със здравословното му състояние.

Необходимо е да разберете кога трябва да го заведете на ветеринар, който да му постави задължителните кучешки ваксини. Може би вече има няколко, а може би не, всичко зависи от годините на кучето. Освен това годините на животното са определящи за промените, които настъпват с тялото му – кога ще се разгони, кога е подходящият период за чифтосване или пък за кастриране.

Много хора не знаят как да определят възрастта на кучето си. Истината е, че има няколко начин за това. Ето кои са:

Кучетата се разделят на три групи: малки (до 2 месеца), млади (до 1 година и 5 месеца), възрастни (над 18 месеца). Най-разпространеният метод за разкриване възрастта на любимеца ви е чрез оценка на зъбите.

Логично, ако кученцето все още няма зъби, то е бебе. Зъбките се появяват след 3-тата седмица. Ако са налице само предните резци, то кучето е на 1 месец. До 2-рия месец, всички зъби трябва да са се появили.

Кучетата сменят зъбите си – от млечни в постоянни веднъж, точно като хората.

Между 2-рия и 4-тия месец се подменят предните резци; между 3-тия и 5-тия месец – зъбите по средата и отстрани. Смяната на всички зъби се осъществява между 6-тия и 8-мия месец. Зъбите на куче, което е на 1 година за бели и много остри, по това може да познаете възрастта му.

Зъбите издават възрастта на кучето

С течение на години, белотата на зъбите изчезва и те потъмняват. 5-годишните кучета вече имат тъмни зъби с жълтеникав оттенък, на при 6-годишните настъпват промени и при формата на зъбите.

В периода от 8-та до 10-та година, зъбите стават по-тъпи, захапката им не е толкова силна, а след 10-та година започват и да падат. Това е знак, че си имате работа с възрастно куче.

Освен по зъбите може да разберете възрастта на любимеца си и по външния му вид. Младите кученца са по-енергични, със укрепнали мускули, по-силни с по-гладна и хубава козина. Те спят по-малко, винаги са готови за разходка и обикновено не се спират на едно място за дълго време.

Възрастните кучета се уморяват по-бързо, спят повече, стават по-мързеливи, козината им става по-одърпана, обикновено пада повече. Наблюдава се и покачване на килограми при домашните любимци.

Казано накратко, признаците за годините на кучето наподобяват човешките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest