Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Какво да НЕ правите, когато си вземете куче!

Какво да НЕ правите, когато си вземете куче!

ХрисиХриси
Новак
5610
Куче Кане Корсо

Ако все още не сте имали домашен любимец и по специално куче, вероятно си мислите, че всичко е весело, лесно и забавно. И донякъде е, ако знаете как правилно да се грижите за него.

Нормално е да не сте запознати с някои особености при отглеждането на куче, ако не сте имали пример пред себе си досега, ето защо ще ви помогне с някои съвети. По-точно, ето кои са грешки при вземане на куче, които да не допускате.

1. Не го изолирайте от света – независимо дали го гледате вкъщи или навън, кучето има нужда да почувства обичта ви. Отделяйте му достатъчно внимание, разхождайте го, водете го в парка, играйте с него. Може да хвърляте фризби, пръчка, топка. Освен това, като го водите навсякъде със себе си, ще му помогнете да се приспособи към средата, в която живее. Да се социализира, да опознае различните шумове, да не се страхува, да свикне с другите кучета и животни наоколо. Покажете му, че държите на него. Не се съмнявайте, че то ще ви отвърне със същото. Кучетата са най-верните, искрени и любвеобилни любимци, които човек може да има до себе си.

2. Не го възпитавате правилно – или изобщо. Може би сърце няма да ви дава да бъдете строги, особено ако кучето е малко, но това е нещо задължително, ако искате да се радвате на послушен любимец в бъдеще. Става дума за основни команди, които трябва да го научите да изпълнява. Награждавайте го за всяка изпълнена заръка, така ще знае, че трябва да направи съответното действие.

Изолирано куче

3. Зарязвате го само навън – ако живеете в къща с двор и сте оставили кучето да живее навън, без да му осигурите необходимите условия, много вероятно е то да не се чувства комфортно и да избяга или да стане агресивно куче. Ето защо, му покажете, че средата навън също може да бъде приятна и комфортна. Направете му кучешка къщичка, където да стои през зимата, играйте си с него, оставете му топка или друга играчка, с която да се забавлява. Може да си вземете и друго животно, с което да играе. Ако дворът е голям, пуснете го да се разхожда свободно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest