Сънуват ли котките?

спяща котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Най-сънливи сред домашните любимци са котките. Малките пухкави създания прекарват почти една трета от живота си в сън. Всеки стопанин се е запитвал многократно какво ли сънува малкият му приятел, свит в удобна поза някъде в дома. Всеки притежател на котка е убеден, че неговият домашен любимец сънува, докато спи. Лапичките на котето потръпват, понякога то се свива или промърква, а често и се стреска насън. На какво може да се дължи това, освен на сънищата му.

При хората процесът сънуване не подлежи на съмнение. Хората сънуват и могат да разказват за това. Котките не могат да ни разкажат сънищата си и затова, за да се провери дали наистина имат сънища по време, когато ги виждаме да спят, трябва да се изследват процесите, които текат при хората и котките в състояние на сън и да се потърсят аналогиите, които да докажат, че при домашните ни любимци се случва същото, което и с хората в този период.

Известно е, че при хората и котките протичат сходни процеси при състояние на сън. Да ги разгледаме.

1 фаза - на сънливостта, когато влизаме и излизаме в процеса на сънуване за около десет минути. Очите тогава се движат бавно, мускулите са слабо активни и събуждането е много лесно.

2 фаза -на лекия сън, когато движението на очите спира, а мозъчните вълни са съвсем слаби. Сърдечният ритъм и температурата на тялото също са в забавен ритъм.

3 и 4 фаза е на дълбокия сън - когато се появяват бавните делта мозъчни вълни. Това е делта сънят, когато човек се събужда най-трудно, защото спи най-дълбоко. Когато човек се чувства уморен и дезориентиран при внезапно събуждане, значи е бил в дълбоката фаза на съня.

REM фаза - по време на този етап от съня дишането е бързо, нередовно, очите трептят силно, сърцето е в забързан ритъм, кръвното се повишава, а сънищата са най-ясни в тази фаза.

котка, готова да заспи и сънува

Не само хората, но и всички бозайници, птици и някои влечуги имат REM фаза. Това е силно доказателство, че сънуват. Значи котките най-вероятно сънуват като стопаните си. Какви са котешките сънища?

Известно е, че човешкият мозък не може да измисля лица. Всичко, което сънуваме, е вече видяно някъде, макар да не си спомняме.

А какво става при котките?

Тяхното съзнание не е заето с обичайните човешки мисли и тревоги. То е заето от мисли за лов и плячка, защото по природа те са ловци. Домашните ни приятели според специалистите задържат в съзнанието си представи като тази за пакостите, които са извършили, или кроят.

Преживяването на съня при стопанина и неговия любимец също са различни. При хората сънят е като филм, или като отделни неясни, нелогични и объркани картини и преживявания.

При котките зрителните възприятия са занижени, но пък имат силно нощно зрение и остри обонятелни рецептори. Затова в техните сънища може би има много повече обонятелни усещания, отколкото зрителни.

Най-вероятно котката, заспала на меко, сънува свой вълнуващ и вкусен сън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest