Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Как да се справим с нощното мяукане при котките

Как да се справим с нощното мяукане при котките

Как да се справим с нощното мяукане при котките
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките са чудесни домашни любимци, но непрестанното им мяукане през нощта или рано сутрин може да се превърне в проблем за вас. Няма да можете да се наспивате. Ето как да се справите с нощното мяукане при котките.

1. Не оставяйте котката да спи през деня

Звучи леко като тормоз да на давате на котката си да спи през деня, но и вие имате необходимост да спите през нощта. А и не става въпрос да тормозите животинчето си, а просто да не му давате да проспива целия си ден.

2. Вечерни игри

За да може котката да спи спокойно през нощта и да не се присеща за своя животински инстинкт за нощно мяукане, е добре да я поизморите. Поиграйте с нея - мятайте ѝ хартиено топче, накарайте я да преследва някаква връв и т.н. Важното е да се погрижите тя да изразходва енергия.

3. Поднасяйте котешката вечеря възможно най-късно

Повечето котки може и да поиграят малко след като са се нахранили, но след храна идва време и за сън. А като предлагате вечерята по-късно, животното няма да усети глад до сутринта, когато е нормалното време и на вашето събуждане. А не в 4 или 5 ч. примерно.

4. Не обръщайте внимание на нощното мяукане

Как да се справим с нощното мяукане при котките

Много собственици на домашни котки започват да се притесняват от нощното мяукане на любимеца си, привикват го до себе си, започват да го галят и да му говорят ласкаво. Единственото, което вероятно ще се случи, е котката да усети вашата съпричастност и да започне да мяука още по-настървено.

5. Разходка преди вечер

Макар в България идеята домашните котки да се разхождат на каишка да не е популярна, то в повечето европейски държави тя е практика. И ако отглеждате котка в затворени помещения (не разполагате с двор или градина), то може би е добре да се замислите дали животинката ви няма да се радва на малко повече свобода, а не да се чувства като затворник в собствения си дом. Знаем, че котките се привързват към него, но и са свободолюбиви животни.

Но освен че ще доставите удоволствие на котката си с някоя вечерна разходка, вие ще я снабдите с повече емоции и движение, благодарение на които е много вероятно животинката да е прекалено изморена за поредното нощно мяукане. Имайте предвид само, че котките, за разлика от кучетата, изобщо не обичат да усещат чужди предмети върху козината си, камо ли да бъдат връзвани за нещо. Преди да научите мъркащия си любимец да ходи на вечерни разходки с нагръдник и каишка, трябва да проведете поне няколко седмични домашни тренировки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest