Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко дълго трябва да разхождате кучето си

Колко дълго трябва да разхождате кучето си

ХрисиХриси
Новак
5610
Разходка на кучето

Ако имате куче, вероятно знаете, че едно от задълженията ви, свързани с него, са разходките. Те трябва да се правят редовно, по няколко пъти на ден.

Ако, обаче, ви предстои да си вземете такова и все още не сте наясно с грижите за кучето, следващите редове ще ви бъдат полезни.

Разходката на кучето е много важна, защото тогава то изразходва енергията, която е събрало, извършва ежедневните си нужди, забавлява се, развива социални умения, срещайки се с други хора и кучета. Дотук добре. Но колко трябва да продължи разходката на кучето?

Няма строго регламентирано време, което едно куче да трябва да прекарва навън. Всичко зависи от породата, от възрастта, от самото животно.

Приблизително времето, необходимо на любимеца ви, за да направи всичко, което трябва навън, е около половин час сутрин и още 30 минути вечер. Стремете се това време да бъде прекарано в игри, пуснете го от каишката, ако мястото позволява, вземете фризби, топка или друга играчка, с която и вие да се включите във веселбата.

Разбира се, тези минути са примерни. Любимецът ви може да има нужда от по-малко или повече. Ето как може да разберете:

Щом забележите, че кучето не се движи по същия начин, както когато сте излезели навън, значи е време да се прибирате. То е изразходило енергията си, взело е дневната си доза игра и е готово да се върне у дома.

Времето за разходка зависи и от възрастта на кучето. По-възрастните животни се изморяват по-бързо, докато малките кученца имат нужда от повече игра. 30-те минути могат да прераснат в 2 часа, ако сте си взели пале.

Ще разберете дали разходката е била достатъчно дълга, ако след като се приберете кучето се укроти, легне да спи или просто да си почива. Това означава, че то е изразходило достатъчно енергия. В случай че любимецът ви продължава да търси вниманието ви, иска да си играете и опитва да привлече погледа ви по всякакъв, трябва да се постараете повече утре.

Удължете времето навън, вземете играчка, накарайте го да се измори. Междувременно, ако и вие тичате с него, може да подобрите фигурата си, така че ето още един плюс от това да имаш куче за домашен любимец.

Куче

Колко често да разхождам кучето - общи препоръки

От куче до куче има голяма разлика, така че трябва да следите за реакциите на вашия любимец по отношение на това кога да го приберете или разхождате. Помнете също така, че понякога кучето ви може да поиска да постои по-дълго навън. Друг път, ако примерно е по-студено и вали сняг, да иска да се прибере обратно много скоро след излизане. Все пак има някои общи препоръки по колко да разхождаме кучето.

Помнете, че продължителността варира от:

Докато за по-малките кучета разходката на ден може да бъде достатъчна, високоенергийните породи кучета ще изискват повече от една разходка на ден. Кучето ви е от тези породи? Вие сте спортен човек и искате да прекарате повече време с вашето куче? Може би не сте сигурни от колко упражнения наистина се нуждае вашето куче. В такъв случай е препоръчително да направите посещение при вашия ветеринар. Той ще се радва да ви предостави полезни съвети и съвети за разходки за личното положение на вашето куче.

Ето списък с активни породи кучета, които ще отговарят на начина ви на живот, ако сте много активен човек:

- Бордър Коли;

- Австралийска овчарка;

- Далматинец;

- Ирландски сетер;

- Родезийски риджбек;

- Ваймаранер;

- Лабрадор Ретривър;

- Сибирско хъски;

- Джак Ръсел Териер.

Приключенията на открито са идеалният начин да се сближите с куче от тези породи. Независимо дали отидете на разходка, туризъм или бягане, вашият кучешки приятел ще направи пътуването двойно по-забавно!

Всяко куче принадлежи към определена група породи кучета, всяка от които има специфични нужди и ограничения за дейност. Проверете от каква активност наистина се нуждае четириногият ви приятел въз основа на породата му.

Продължителност на разходка при овчарските кучета

Тези кучета имат по-голяма нужда от активност. Овчарски кучета, като шелти или бордър коли имат нужда от много тичане. Ако вашето куче принадлежи към тази група, ще трябва да му отделяте повече от 30 минути на ден.

Знаете ли, че кучетата от тази група се нуждаят от поне 2 часа интензивна активност на ден, което също се счита за минимум?

Превърнато в разходки, това лесно може да означава поне 4 разходки на ден, по 30 минути всяка. Тъй като кучетата от тази категория също са много интелигентни, не забравяйте да създавате и умствени предизвикателства за тях.

Продължителност на разходка при териерите

Разходка на териер

Живи, пъргави, енергични - така бихме описали кучетата териери. Тази група кучета може да е малка, но тези четириноги приятели също се нуждаят от доста голямо количество упражнения.

Съвет: Териерите се нуждаят от поне 1, 5 часа активност всеки ден.

Обмислете график от 3 разходки на ден, 30 минути всяка. Помислете за добавяне на някои игри за умствена активност и за тази група.

Продължителност на разходка при ловни кучета

Породи, принадлежащи към тази група са:

- Хрътка;

- Бигъл;

- Басет;

- Пинчер и др.

За тях 1, 5 часа ежедневни разходки и упражнения е минималното изискване. Тъй като тези породи кучета също са любители на бягането, не се колебайте да започнете тичане с тях, стига да го правите стъпка по стъпка и като се има предвид и възрастта на вашето куче.

Струва си да знаете: 3 разходки на ден с продължителност от 30 минути, плюс познавателни дейности са силно препоръчителни за кучета от тази група.

Продължителност на разходката при кучета-компаньони

Йоркширски териер, Чихуахуа, Померан - обикновено те са това, което днес наричаме кучета-компаньони. Тъй като тези кучета не са високо енергийни породи, избягвайте да ги подлагате с часове на интензивна активност. Използвайте вместо това по-малки периоди от време за забавни игри и кратки ежедневни разходки, за да ги поддържате физически.

Както сами виждате, има много фактори, които определят колко дълго да разхождате кучето си. Породата е определяща, но ако вашият приятел е безпороден, тогава трябва да му осигурите разходки от поне 30 минути на ден. Следете как се чувства той и според това определете дали има нужда от по-дълъг престой навън.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest