miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Какво причинява тъжния поглед на кучетата?

Какво причинява тъжния поглед на кучетата?

Какво причинява тъжния поглед на кучетата?
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Всеки притежател на куче поне веднъж е виждал онзи тъжен кучешки поглед, който ти разтапя сърцето. Досега учените не знаеха каква е причината за този поглед, но вече имат своето обяснение и то не е толкова далеч от ума. Както може би мнозина от нас смятаха, четириногите ни приятели гледат тъжно заради нас, хората. Това стана ясно от публикация в сп. Протоколи на Американската академия на науките.

Като резултат от хилядите години, прекарани в съжителство с хората, при питомните кучета се е появил специален лицев мускул, който им позволява да повдигат веждите си, така че да наподобяват бебешко изражение.

Но защо го правят? Учените установили, че неволно хората са фаворизирали именно кучетата, които умеят да правят това изражение.

Куче с тъжен поглед

Изследователите от университета Дюкен в Питсбърк констатирали, че въпросният мускул не бил развит при вълците – предшествениците на кучетата. Именно затова те смятат, че четириногите ни приятели използват този свой мускул, за да подобрят комуникацията си с хората – да ги накарат да ги хранят, да си играят с тях, да им обърнат внимание, да им простят някаква беля.

Съществуват и други разлики между кучетата и вълците. Кучетата имат по-къси муцуни, по-дребни са на размери, имат по-голяма изразителност и използват очен контакт, за да общуват с хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest