Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кучето ми пие много вода – да се тревожа ли?

Кучето ми пие много вода – да се тревожа ли?

Има различни причини кучето да пие много вода

Най-простата причина, поради която всички живи същества пият вода, е жаждата. Количествата вода от тялото се изчерпват, за това – за да запълнят липсите, трябва да си я набавят. В някои ситуации набавянето на повече вода от обичайното е нормално както за хората, така и за кучетата.

Например, през летните месеци или след разходка четириногите ни са загубили по-голямо количество вода и трябва спешно да си я възстановят. Случва се кученцата ни да прекаляват с водата и когато сме ги хранили с човешка храна – тя е прекалено солена за тях, което автоматично води до консумирането на повече течности.

В някои случаи дори некачествената кучешка храна съдържа прекалено много сол. Това е особено валидно за пастетите и консервите. Затова е важно да храните животното си с висококачествена суха кучешка храна.

Не бива да давате човешка храна, особено колбаси – те са отрова за животните и заради солта, и заради огромното количество подправки, което съдържат.

Солената храна кара кучетата да пият много вода

Ако обаче забелязвате, че по принцип кучето пие много вода, то може би трябва да обърнете повече внимание на своя домашен любимец.

Първо се уверете, че не си внушавате. Нормално е на ден кучето да пие вода от 20-70 мл на килограм тегло дневно. Ако и след измерванията се окаже, че кучето ви пие много вода, то това може да сигнализира за проблеми с бъбреците, диабет или болест на Кушинг, високи нива на калций в кръвта на кучето или уринарна инфекция.

В някои случаи пиенето на много вода може да е просто психогенно – особено типично подобно поведение е за малките кученца. Когато се чувстват отегчени, те може да започнат да пият вода.

Какви мерки да предприемете – на първо място, не бива да ограничавате водата на животното, защото това може да доведе до дехидратация. Не бива и да игнорирате проблема – сами не можете да разберете дали кучето е откраднало няколко парчета салам от масата, скучно му е или има сериозно заболяване, каквото е кучешкият диабет. Обърнете се към ветеринар. След нужните изследвания той ще назначи лечение, ако има нужда от такова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest