Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Защо котката ми пие много вода?

Защо котката ми пие много вода?

Защо котката ми пие много вода?

Животните, както и хората, обикновено пият по една причина - защото са жадни. Увеличеният прием на вода обаче може да е знак, че нещо не е наред с домашния ви любимец и трябва спешно да потърсите ветеринар. Изключение правят случаите, когато времето навън е горещо и котката трябва да компенсира телесната температура и загубата на течности, като увеличава приема на вода - нещо доста често срещано при всички животни.

Особено ако говорим за много активни котки. Повишената жажда, наречена полидипсия, може да се дължи и на възрастта, промените в храната, начина на отглеждането на животинчето, на бременност на котката или на странично действие от лекарства. Въпреки това не е обичайно котката да пие големи количества вода и е нормално да се тревожим за нейното здравословно състояние, ако забележим повишена консумация на течности и последващата полиурия (прекомерно уриниране).

На първо място, трябва да знаем колко е нормалното количество вода, която котката трябва да пие на ден. Както казахме, приемът на вода, считан за нормален при домашна котка, е строго индивидуален за всяко животинче. Като цяло се смята, че той може да се изчисли, като умножите 0.03 пъти теглото на домашния ви любимец. Така ще получите обема на течността в милилитри. Например средно голяма котка с тегло 6 кг трябва да приема около 180 мл вода на ден.

Ако тя консумира повече от това количество, говорим за полидипсия, която, от своя страна, води до увеличаване на отделената урина. Тъй като този знак често е първият симптом, който се възприема от собственика на животното, ветеринарният лекар може да избере да извърши серия от лабораторни изследвания, за да изследва урината на котката и да изчисли разликата между приема на вода и количеството, което се екскретира, за да се постигне по-добра диагноза и да се предпише правилното лечение. Някои процедури понякога изискват седация и преминаване на катетър през уретралния канал, така че само специалист може да ги изпълнява.

Ако котката пие много вода

Както бе споменато по-горе, полидипсия и полиурия са симптоми, а не болести. Така че, ако вашата котка пие много вода и уринира много, това са чести признаци на следните здравословни проблеми - диабет, инфекции на бъбреците или пикочните пътища, заболявания на щитовидната жлеза, чернодробна недостатъчност, хипер- или хипоадренокортицизъм.

В допълнение, употребата на някои медикаменти като стероиди и някои противовъзпалителни лекарства също кара животното да увеличи количеството на урината, което то се опитва да компенсира с увеличаване на приема на вода.

От друга страна, ако котката ви е възрастна, страда от затлъстяване и сте забелязали, че пие много вода и уринира повече от обикновено, не се колебайте да отидете при ветеринарен лекар възможно най-скоро, защото ако причината за проблема не се лекува навреме, патологията може да бъде фатална.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest