Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Нощно мяукане на котката – как да се справите?

Нощно мяукане на котката – как да се справите?

ХрисиХриси
Новак
568
Има много причини котката да мяука нощем
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Може би сте забелязали, че котката ви мяука късно вечер и се чудите защо. Всъщност в това няма нищо неестествено. Причините за мяукането на вашата гальовна принцеса могат да бъдат най-различни. Вижте най-често срещаните причини котката да мяука.

Според специалистите, това е начинът на животните да покажат, че са господари на територията. Когато нямат възможност да изразят това чрез лов и реално доминиране, те намират свой. Главно при котките, това е мяукането, играта из всички стаи, маркирането на целия дом. Така, те демонстрират своето надмощие – целият дом е техен, вие също.

Има и друга причина за среднощното котешко мяукане, сигурно първата, за която се сещате. Това е привличането на внимание – и сте прави. Любимецът ви иска да си поиграете с него и може да ви го каже само чрез мяукане. В такъв случай му обърнете внимание, погалете го, дайте му дозата грижа, която иска и той ще спре да издава звуци.

Следващият повод за мяукането през нощта е по-обезпокояващ. То би могло да се дължи на преживян стрес при котките – от ново жилище, втори любимец, от който да ревнува или друга радикална промяна, с която котката все още не е свикнала. Ще разберете, ако любимецът ви е под стрес, защото мяукането ще бъде жално, придружено с влажен поглед и непрестанно търсене на вниманието ви.

Ще бъдете свидетели на нощно мяукане и ако имате разгонена котка. В този случай или и намерете другар, или прибегнете до кастриране. Всичко зависи от това дали искате да си имате малки котенца, което не е никак лоша идея, ако обичате тези пухкави топки косми.

Ако нито едно от тези неща не е причина за мяукането на вашето коте и безпокойството му продължава, най-добре посетете ветеринар. Може да има някакво неразположение, което да предизвиква нетипичното мяукане, хриптене и промяна в интонацията на домашния ви любимец.

За да сте сигурни, че котката ви е здрава и за да хванете зараждащ се проблем, най-добре се консултирайте със специалист. Домашният любимец винаги се превръща в част от семейството, така че направете всичко необходимо той да бъде добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest