Miau.bg»Статии»Кучета»Кучето ми лае без причина - как да се справя?

Кучето ми лае без причина - как да се справя?

ХрисиХриси
Новак
5610
Лаещо куче

Понякога, особено докато е още малко, кучето лае без причина, видима за стопаните му. Ако у дома има деца или пък възрастни съседи, това би било проблем. Разбира се, непрестанният лай би могъл да разгневи и вас. Това определено не е нещо, от което имате нужда след изморителен работен ден. Е, има начин да се справите с лаещото куче.

Не е лесно да обясните на приятелчето си, че безпричинният лай не е необходим. Процесът по отучването му не е никак лесен. Ще са ви необходими 2 неща: безгранично търпение и торба с любимите кучешки лакомства на вашия любимец. Ако тренирате активно, бихте могли да се справите с лаенето до два месеца.

Дресировката на кучето е много важна, защото не са малко случаите, в които самите стопани са виновни както за безпричинният лай, така и за грешно поведение на кучето.

Що се отнася до първото, щом кучето започне да лае, реакцията на стопанинът му се изразява в галене и то мисли, че прави нещо хубаво. Освен галене, би могла да последва награда или бурна игра. Това са любимите неща на едно куче, така че то ще лае всеки път, когато ги иска.

Когато кучето лае без причина, не трябва да го поощрявате. Правете го, само когато за лаят има повод, за да се научи да го контролира. То трябва да лае, когато наоколо дебне опасност, недоброжелатели или щом се радва да види стопанина си.

Обучението му би могло да премине с две команди: Мълчи и Глас.

Тренирайте кучето да не лае

Важно е да използвате точно тези думи. Що се отнася до първата команда, изчакайте кучето да престане на лае и строго да кажете думата. Веднага след това му дайте лакомство, за да разберете, че това е правилното нещо, което трябва да прави.

Възможно е отначало любимецът ви да не възприеме командите, но затова казахме, че трябва да се заредите с търпение. Не се отказвайте, проявете воля. Има породи кучета, при които дресировката протича по-лесно, а при други – по-бавно.

Важно е да бъдете постоянни и настоятелни. До 1-2 месеца ще забележите, че кучето ви започва да възприема онова, което му казвате. Покажете му, че може да разчита на вас, а то ще ви покаже, че и вие може да му имате доверие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest