Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Защо котката се крие?

Защо котката се крие?

Котките имат тайни места за криене

Хората, които отглеждат котка у дома, са забелязвали, че животното се крие понякога и трудно го откриват. С това котката се различава от кучето, което постоянно следва стопанина си. Защо котката се крие?

Котката прилича повече на човека в това отношение, тя обича да има свое място, където да се усамотява. Нуждае се от лично пространство и то е особено важно за нея.

Личното пространство на котката и критерии за избора му

Скритото място не е това, където котето спи. Всяка писана си има още няколко места, където обича да се крие. Те са закътани и я изолират от всичко. На тези места котката пребивава не защото се страхува от нещо, а защото са само нейни. Тайните скривалища за котката са мястото, което ползва и за игра. От там тя напада от засада. Пухкавите игриви топчици обичат заниманията от този род, така проявяват природата си на ловци. Ловецът умее да дебне плячката и се отличава със завидно търпение в това занимание. Така и домашният ловец може да прекара часове на мястото си за засада. Докато дебне за плячката, може и да заспи.

Пристрастеността на котките към кашоните

Най-добрата бърлога за всяка криеща се котка е празният кашон. Види ли такова нещо, тя веднага бърза да се настани в него. Откъде идва това пристрастие? Често котетата се раждат в кашон. Този факт дава право да направим заключение, че животът на всяка котка, която живее в градско жилище, започва от картонената кутия. Първата миризма, която котето усеща, е тази на хартията. Вероятно затова котките обичат да се настаняват на библиотечните рафтове в дома.

Котките обичат да се крият в кашни

Миризмата на книгите те асоциират с уюта, топлината, а ги привлича и миризмата на дървото на рафтовете. Котките не са безразлични към аромата на дърветата, това им е заложено генетично от времето, когато домът им е бил в дивата природа.

Кашоните привличат котките, защото там се чувстват в безопасност. Ако има избор от няколко картонени кутии, котката няма да се спре на най-голямата. Тя често избира най-тясната, необяснимо за човека. Всъщност изборът винаги пада на най-сигурната според нейните представи, без оглед на това, че може да бъде твърде малка, за да се побере в нея.

За какво служи скривалището?

Пространството в което котката се крие, действа като бърз антистрес при тях според специалистите по котешко поведение. Стресът е опасен не само за хората, той има тежки последици и за котката. Освен напрежението и тревогата, стресът прави котките нещастни. Истинската опасност идва за имунната система. Котката остава изложена на риск от инфекции, когато е в стрес. За здравето на котката ви е важно тя да е напълно спокойна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest