Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Котката се чеше по ушите! Краста ли има?

Котката се чеше по ушите! Краста ли има?

Крастата кара котките да се чешат по ушите

Котките са най-разпространените домашни любимци, наред с кучетата. Те разведряват обстановката в дома с милите си муцунки и лудориите си, с привързаността си към жилището и стопаните.

Котета обаче имат своите здравословни проблеми, които трябва да се следят от стопаните и да се реагира навреме.

Ако котката се чеше по ушите непрекъснато и тръска глава, това е сигнал за някакъв проблем, който я мъчи.

Причината често може да се нарича ушна краста при котките. Какво представлява това заболяване и дали е опасно?

Ушната краста при котките

Какви са симптомите на това често срещано заболяване при котките? Ако котето обръща главицата си настрани, често я тръска и се чеше по ушите, трябва да се наблюдава това поведение на котката. При неспокойно поведение на животното и отказ от храна, може да се предположи, че става въпрос за заболяването отодектоза, наричана опростено ушна краста.

Това е една от най-често срещаните болести при котките. Причинителят е насекомо - кърлеж, който се намира във вътрешната част на ухото и по повърхността на ушния канал. Храни се с клетките на външния кожен слой на домашния любимец. Ушите на котката са поразеният орган, като болестта може да доведе дори до смърт.

Заразяват се обикновено малки котета - от месец и половина до 1 годинка, но понякога се заразяват и големи котки.

Болна котка

Предаването на болестта става от едно животно на друго. Котето може да се зарази и от насекомите. При откриване на признаци за тази зараза, болното животно трябва веднага да се изолира, ако има и други домашни любимци в дома.

Симптоми на ушната краста при котките

Основен симптом е силният сърбеж и котето се чеше по ушите и тръска глава. Следващият етап е появата на гнойни изливи, а козинката на мястото залепва.

Усложнението се познава по това, че животното извива главата си и накланя надолу болното ухо. Забавеното лечение ще предизвика хронично възпаление, което може да доведе до менингит при котката.

Кърлежът не е опасен за човека, но точно той може да стане причинител, пренасяйки го с дрехите си и така да зарази котето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest