miau.bg»Статии»Живини»Животните, които предсказват земетресения

Животните, които предсказват земетресения

ХрисиХриси
Новак
5625
Пламингото може да предсказва земетресения
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Животните са изключително умни и интелигентни. Притежават различни способности, които често ни удивяват. Една от тях е предсказването на земетресения. Има видове, които усещат, щом предстои природно бедствие. Инстинктът им подсказва да бягат от мястото, представляващо опасност за тях. По този начин, могат да предупредят и хората. Ето кои животни предсказват земетресения:

Мравки

Според проучванията, щом усетят наближаването на земетресение, мравките напускат своите мравуняци. Това може да се случи независимо дали е ден или нощ. Смята се, че умението им да предсказвам трусове, е свързано със способността им да усещат земното магнитно поле. Доказано е, че те предричат трусове с магнитуд 2.0 и нагоре. Получават признанието за представители на фауната, предсказващи земетресения, пред 2013 година.

Змии

Змиите също предсказват природни бедствия

Техният инстинкт за самосъхранение ги принуждава да напускат дупките и скривалищата си, щом усетят трус. Това се случило и през 1975 година в град Шъчен, Китай. Странното било, че това се случило през зимата, което предизвикало учудвано сред жителите на града. Малко след това обаче земетресение с магнитуд 7.3 по скалата на Рихтер, ударило Шъчен.

Риба-гребло

Този не толкова популярен вид представлява тънка риба с неприятно лице, но безобидно. Дължината и би могла да надхвърли 5 метра, заради което и носи това име. През 2011 година, близо 20 риби, които обикновено плуват на дълбоко, излизат на японския бряг. Малко след това се случва и ужасното земетресение, което нанася сериозни щети върху страната. Способността на този вид риби да предсказват трусове се крие във факта, че те обитават морското дъно на стотици метри дълбочина. Това им помага да усещат земните вибрации.

Жаби

Жабите предусещат земетресенията

Може би сте чували, че ако се забележи необичайно нашествие на жаби по улиците, например, това не вещае нищо добро. Доказвано многократно, това твърдение води след себе си едни от най-запомнящите се и опустошителни земетресения. 2008 година – Китай, провинция Съчуан, трус с магнитуд 7.9 разтърсва града. Резултатът е 70 хиляди души, които загиват. Година по-късно, когато жабите отново изчезват от езерата, този път в Италия, земетресение със сила 5.9 по Рихтер, разрушава град Акуила три дни по-късно. Жертвите са над 300.

Фламинго

През 2004 и през 2011 година, съответно в Индия и САЩ, група птици изведнъж се събрали в група, отправяйки се към водата в резерватите си. Малко по-късно, цунами ударило Индия, а САЩ бил покосен от земетресение с магнитуд 5.8 по Рихтер. И при двете природни явления имало множество жертви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest