Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Колко често се хранят рибките?

Колко често се хранят рибките?

Колко често се хранят рибките?

Прехранването на рибите в аквариума е една от най-честите грешки. Когато им дадете прекалено много храна, остатъците могат да запушат филтъра на резервоара и да се образуват токсини, които са опасни за животните.

В природата рибите се хранят, когато са гладни и наоколо има източник. Ако има достатъчно, те ядат по няколко пъти на ден. Ако обаче количеството е ограничено, те могат да издържат дни без храна. Поради тази причина, най-често когато храните риби, те се нахвърлят, дори да не са гладни. Също така тези животни бързо се научават кой пуска храната в аквариума.

Колко често трябва да става храненето зависи от вида на рибите, които отглеждате. По принцип за повечето един път на ден е достатъчно. Някои хора обаче предпочитат да разделят дажбата на два пъти през деня. Какъвто и да е вашият подход, важно е да се уверите, че количеството не е много.

Времето на хранене също не е от особено значение, освен ако не става въпрос за нощни видове рибки. При тях процесът трябва да става, точно преди да си легнете.

Колко често се хранят рибките?

Има и някои изключения от правилото за хранене на рибките веднъж на ден. Рибите-вегетарианци трябва да приемат храна често, защото имат по-малък стомах. В природата тези видове се хранят с растения и водорасли през целия ден. Затова трябва вие да им давате няколко дози дневно, както и да им осигурите живи растения, с които да се хранят в аквариума.

Най-добрият начин за изчисляване на количеството храна, която да давате, е да не може тя да бъде изядена за повече от 5 мин. Ако се съмнявате е по-добре да давате дори по-малко.

Също така не забравяйте, че видът на храната е не по-малко важен от количеството. За да бъдат здрави вашите риби е важно тя да е достатъчно хранителна. А ако в аквариума има няколко вида, трябва да помислите за хранителните предпочитания на всеки един.

И накрая важно е да премахвате неизядената храна за рибки от аквариума, тъй като тя е сериозен замърсител на водата и може да изпуска токсични вещества.

Нивата на нитратите и амоняк може да се покачат, а тези на кислород да спаднат под минималните за живот. Освен това мръсната вода е предпоставка за развитие на мухъл, който е не по-малко опасен.

Вижте още съвети за хранене на декоративни рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest