Miau.bg»Статии»Рибки»Аквариуми и Терариуми»Избор на аквариумни растения

Избор на аквариумни растения

Растенията в аквариума играят ключова роля за неговите обитатели

Всеки аквариум е една затворена мини екосистема, която живее свой живот, следвайки правилата на природата. Всеки елемент от тази система е важен, защото нарушаването само един от компонентите компрометира цялата система.

Растенията в аквариума са един от елементите на екосистемата и имат своята важна роля и значение за нейното добро развитие.

Растенията дават на рибките убежища, предлагат им сенчесто място, където да се скрият, а освен това са храна за тревопасните видове рибки.

Аквариумните растения, които виреят добре, водят до намаляване на количеството на водораслите и подобряват жизнените условия в аквариума, абсорбирайки нитратите и отделяйки кислород.

С какво да се съобразим при избора на аквариумни растения?

Първото условие, което се съблюдава, е какви растения са необходими и колко да са те. Често използваният начин е да се вземат едно-две от тях, които привличат вниманието, и да се поставят по-назад съда. Около тях може да се сложат от по-високите растения. Отпред подхождат ниските растителни видове, за да се създаде естествен вид на аквариума и добра видимост на рибките. Плаващите видове аквариумни растения са един добър избор, който предлага още едно ниво в съда, където сянката е пъстра и различна от гледна точка на обитателите.

За аквариума трябва да се изберат растения, които имат сходен живот с този на рибките. Примерно твърдата вода, която е подходяща среда за живот на някои видове рибки, не е добрата жизнена среда за всяко растение. Затова е нужна предварителна информация по въпроса.

Поведението на обитателите също е елемент от общата картина, който влияе на избора. Гъстата растителност е подходяща среда за нервни рибки, които се стрелкат мигновено и се скриват. Ако обитателите са по дъното, им трябват такива растения, около които да са на сянка. Плаващите растения са добро укритие за новородени рибки, както и място за оставяне на хайвер. Ако рибките, които се отглеждат, обичат до ровят в аквариума, добре е растенията да са на място, където не могат да ги изкоренят.

Ако в аквариума се отглеждат тревопасни рибки и растенията са тяхна храна, трябва да се изберат бързо растящи видове, защото ще бъдат изядени още преди да се захванат добре.

Аквариумните растения за важни за рибките

Растенията, които са закупени, трябва веднага да се поставят във водата. Ако бъдат оставени да засъхнат, ще умрат. Най-напред се проверяват дали по тях има яйца на охлюви. Те са под форма на пихтиеста маса. Тези части трябва да се махнат, както и изсъхналите.

Растенията, които плават в съда, лесно се адаптират, но не им понася добре кондензираната вода, която капе от запотените повърхности. Може да изгният, или да почернеят заради тази вода. Растенията, които имат корени, също се адаптират добре, но коренчетата трябва да се подрязват, защото иначе могат да повредят някои от устройствата в аквариума.

Някои растения за аквариума се продават на букет и трябва отделните стръкчета да се разделят и после да бъдат засадени отделно, така че всяко стръкче да има свободно поле за растежа си. Някои са с грудка или коренище. Коренищата могат да се разделят на парчета и всяко да се засади отделно. При засаждане на грудковите, някое може бързо да изгние, но ако условията му харесват, ще се възстанови отново.

Хранене на аквариумните растения

Повечето хранителни вещества, нужни на растенията, те получават от водата, но ако се торят, това ще ги държи винаги свежи. Аквариумната тор се продава на пелети, или на течност, която се сипва във водата.

Обикновената градинска тор убива рибките. Растенията, наред с рибките, се нуждаят от добро филтриране на водата. Без нея те остават на сянка и залиняват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest