Miau.bg»Статии»Селскостопански Животни»Породи»Десет любопитни факта за алпаката

Десет любопитни факта за алпаката

Стадо алпаки

Животното алпака е домашно чифтокопитно, което се отглежда в планинската верига Анди на височина от 3500 до 5000 метра, в границите на държавите Перу, Еквадор, Чили, Аржентина и Боливия.

То е тревопасно животно, което се храни само с растителност. Яде предимно трева, но към храненето се включват и листа на дървета, кора, или стъбла. Както и другите преживниживотни, алпаката има трикамерен стомах, за да може ефективно да усвои грубата храна.

Това животно се отличава с меко и дълго руно, което не задържа вода. Алпаката е ценена заради качествата на вълната, която дава. Тя е по-лека от тази на овцата и има 24 естествени нюанса.

Дрехите от вълна на алпака са лъскави, меки, на допир са като коприна. Вълната алпака осигурява повече топлина от обикновената вълна и е хипоалергенна. Предимствата на вълната от алпака се откриват в преждите смес.

Те струват 3-4 пъти повече от обикновената вълна. Животните се стрижат напролет, за да изкарат лесно летните горещини и за да се събере ценната вълна.

Алпаката често е бъркана с ламите, но всъщност са съвсем различни видове.

Алпаката е пухкаво животно

Освен като ценно домашно животно, алпаката може да бъде определена и като странно, сладко и смешно животно, което напомня плюшена играчка. Ще го представим по-добре с помощта на 10 любопитни факта за алпаката.

1. Алпаката е домашно животно от около 6000 години. Индианците в Перу първи я одомашават.

2. Доскоро алпаката е класифицирана погрешно към рода на ламите, но пред 2001 година след ДНК анализ е установено, че тя произлиза от викунята, а не от ламата. Така алпаката се премества, от семейството Lama pacos на Vicugna pacos.

3. Има две породи алпака - едните са с пухкава козина и приличат на плюшени играчки, а другите са с дълга гъста козина.

4. Животното достига до 1 метър височина и тежи около 70 килограма.

5. Алпаката е много социално животно. Отличава се с любопитен нрав и много нежен характер, тя е очарователно и послушно създание, много адаптивно. Затова алпаката е подходяща за домашен любимец, ако се обучи добре.

6. Когато е в опасност, алпака плюе другите себеподобни, или ако се конкурира за храна. Ако бъде злоупотребено с търпението на животното, то може да плюе по хората, или да хапе.

Алпака

7. В горната част на устата си алпаката няма зъби. Това я прави да изглежда като повредена.

8. Алпаката се размножава веднъж годишно, като женската ражда едно потомство след бременност от 242 до 345 дни.

9. Алпаката издава интересни и несвойствени звуци. Вика, когато е в опасност, или е развълнувана. По време на борба мъжките крещят, като виковете им наподобяват войнствените крясъци на птиците.

10. През последните години това домашно животно, екзотично за Европа, се отглежда в Германия, Холандия и други страни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest