Miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Куче или котка да избера за домашен любимец

Куче или котка да избера за домашен любимец

Куче или котка да избера за домашен любимец

Мечтали ли сте да притежавате животно, но обстоятелствата никога не са били подходящи? Смятате ли, че сте достигнали етап от живота си, в който да имате време и енергия, да се посветите на нещо друго? Значи, сега е моментът да се сдобиете с домашен любимец.

След това първо решение възниква обаче друг въпрос: какъв домашен любимец да изберете. Ако не сте сигурни дали кучето или котката са подходящи за вас, има някои фактори, които можете да вземете под внимание и които ще ви помогнат да решите.

Вашият начин на живот

Преценете колко сте заети. Ако често отсъствате по работа, котката е по-добрата възможност. Повечето котки не зависят от стопаните си и не се нуждаят от много време за общуване с тях. Плюс това не е нужно да се притеснявате за ходенето им до тоалетна, когато не сте у дома. За разлика от тях, кучетата се нуждаят от повече време, което да изкарват със стопаните си и също така от около 30 до 60 минути упражнения дневно. В противен случай те ще се научат на лоши навици като прекомерен лай, хиперактивност, драскане или хапане.

Свободното ви време

Куче или котка да избера за домашен любимец

Ако имате много свободно време и искате да го прекарате с животно, кучето е по-добър вариант. Всъщност повечето кучета жадуват за внимание и не обичат да бъдат оставяни сами за дълго. Ако искате домашен любимец, с който можете да излезете навън за дълги разходки, то кучето е правилният избор за вас. В случай че предпочитате по-заседналия начин на живот, помислете за мини порода куче, което не се нуждае от засилена физическа активност или котка. Ако често отсъствате от дома си, ще трябва да организирате грижи за домашният си любимец. Кучето трябва да бъде обгрижвано поне два пъти ден за разходка и хранене, за разлика от котката, която може да бъде оставена за ден или два, без надзор, стига да разполага с достатъчно храна и вода.

Обмислете разходите си

Куче или котка да избера за домашен любимец

Домашните любимци се нуждаят от основни неща, като храна, вода и ветеринарни грижи. Редовно трябва да осигурявате необходимите ваксини и обезпаразитяване. Грижата за козината и подрязването на ноктите също са важна част в отглеждането на домашня любимец и ако не го правите при ветеринар, то ще се наложи да отделите достатъчно време, за да го правите сами. Развъждането на котките и кучетата също са сериозен разход, както и кастрацията им, ако предприемете тази стъпка. Освен това трябва да имате готовност винаги да осигурите спешна помощ в случай на нужда.

Помислете за големината на вашия дом

Мястото, на което живеете, също има значение за избора ви на домашен любимец. Котките се справят добре на повечето места, независимо дали живеете в малка къща или имение с огромен двор. Кучетата, в зависимост от това колко са големи, изискват повече пространство. Много по-лесно би било, ако имате двор, в който можете просто да пуснете кучето да играе на воля, докато вие работите например. Ако живеете в апартамент, помислете за малко куче или котка. Много вероятно е вашият наемодател да поиска допълнителен депозит, за да покрие всички потенциални щети, нанесени в неговия имот, от вашия домашен любимец.

Хората, с които живеете

Куче или котка да избера за домашен любимец

Когато решавате дали искате домашен любимец, трябва да помислите за хората, които живеят с вас. Ако това е вашето семейство, решението да имате домашен любимец вероятно ще бъде решение, което ще вземете заедно. Разберете предпочитанията на всеки. Ако живеете със съквартирант, ще се наложи да се съобразите с неговата настройка за живот с домашен любимец. Също така е добре да сте наясно дали хората във вашия дом са готови да помагат в ежедневните грижи за животното, наред с работата, училището или ваканциите. Проверете дали членовете на вашето семейство или съквартиранти имат алергии от котки или кучета. Нищо не е по-сърцераздирателно от това да се откажете от домашен любимец, защото някой в семейството има алергии, така че бъдете сигурни преди да закупите куче или коте.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest