Ши Тцу

ши тцу

Малките породи кученца приличат на плюшени играчки и в същото време са весели, подвижни, много игриви и създават невероятно настроение у дома. Ако искате кученце, което да не заема твърде голямо жизнено пространство и да ви разсмива и радва с лудориите си, малките породи са идеален вариант за домашен любимец.

От възможностите, които предлагат дребните породи, всеки може да избере това, което търси в едно кученце. Ще представим една от най-симпатичните породи, наречена Ши Тцу.

Произход на породата Ши Тцу и особености

Както подсказва името на породата, родината на тези кученца е Китай. Смята се, че още през VІІ век в двора на императора се появяват тези малки пухкави палета. Изборът на императора пада върху тях, защото те се проявяват като отлична компания и добри приятели на своя собственик.

Днес Ши Тцу не само продължават да бъдат предпочитан домашен приятел, но и участници в много киноложки изложби, тъй като имат представителна външност. Тя се дължи най-вече на красивата им козинка. Космената им покривка е права, мека, дълга и ако не се подстригва, може да стигне до земята. Освен това е много разнообразна в цветово отношение.

Кученцата се срещат в бял, рижав, черен, сив, кафяв цвят, а някои от тях са в повече от един цвят и това ги прави с особено ефектна визия, тъй като разнообразните им цветове са съчетани с миниатюрни пропорции - само около 25 сантиметра височина и около 7-8 килограма тегло.

Красотата на кучето се съчетава с горделивото му излъчване, но това е само привидно. Всъщност породата Ши Тцу са много щастливи и жизнерадостни малки кученца и съвсем не са взискателни както други мини породи.

куче ши тцу

Ши Тцу са енергични и игриви, искат да тичат навън и това се оказва достатъчно, за да изразходват енергията си. Те нямат нужда от допълнителни занимания, за да бъдат спокойни у дома след разходката навън.

Тази порода кучета са любители на комфорта и настояват за внимание. Това сладко кученце с удоволствие сяда в скута на стопанина си, излежава се на меки възглавнички и това го прави чудесен домашен любимец, който радва не само децата в дома. Препоръчва се като компания и за възрастни хора, които прекарват почти цялото си време у дома.

При съжителство с деца, стопаните могат да бъдат спокойни, Ши Тцу никога няма да нарани детето, по-скоро ще го отбягва, ако се почувства подразнено. Иначе кученцата се привързват много бързо и лесно към децата, така че малкият човек в дома ще си има чудесен приятел в лицето на домашния любимец.

Породата е дружелюбна към други кучета, както и към хората. Миролюбивият им нрав ги прави подходящи за всякакъв дом и обстановка, в която се вписват добре. Те не създават проблеми, нищо, че са упорити и когато не харесват някого или нещо, го показват доста ясно. Дори когато не се подчиняват на изискванията на стопаните си, те не са в състояние да създадат сериозни проблеми, а миловидното им изражение не позволява на човека да им се сърди дълго.

При обучението им най-важни са последователността, похвалите, на които те се радват много, и наградите под формата на храна. Като истински аристократи, Ши Тцу ценят добрата храна и затова лесно могат да бъдат стимулирани с лакомства. От стопаните зависи дали стимулирането ще бъде успешно, или ще превърне кученцето в домашен любимец с наднормено тегло, който се подчинява само ако му се подава любимата му храна.

Грижи за кученца от порода Ши Тцу

1. Най-важната грижа е за козината на кучето. Тази порода са с дълга, права и мека козина и ако тя не се разресва старателно всеки ден, както и ако не се подстригва редовно, кученцето се превръща в една сплъстена топка косми.

порода ши тцу

Възможно е козината да се държи късо подстригана, ако стопаните нямат време за разресване. Добрата новина е, че въпреки изобилието на козина, Ши Тцу не пълни стаите с косми, защото при сресване те се прибират веднага. Другата много популярна порода дребни кученца -болонките ръсят след себе си много повече косми, отколкото Ши Тцу, както и много популярните напоследък померанчета. Тази порода е много благодатна, защото козината им позволява да им се правят различни прически и кученцето да изглежда различно всеки ден, но винаги много сладко.

2. Друг евентуален проблем може да възникне заради скъсената муцунка на кучето. Дихателната система на породата е нарушена и това налага да се пази въздуха покрай тях чист. Не бива да се пуши в близост до кучето, както и да се отглежда в задимено помещение. Прясно окосената трева и химикалите за почистване и дезинфекция трябва да са далече от Ши Тцу. Муцунката на кученцето трябва да се мие след хранене, а навън трябва да се разхожда с нагръдник вместо с нашийник, за да не се усложняват дихателните проблеми при кучето.

3. Тоалетната е друг проблем на породата. Както повечето мини породи кучета, и Ши Тцу имат малък и тесен пикочен мехур и трябва да се изчака, докато се развие до момент, в който могат да задържат урина продължително. Нужно е търпение за придобиване на тоалетни навици при кучето.

4. Упоритият и твърдоглав характер на породата може да създаде проблеми, затова е нужно търпение и постоянство при обучението. Храната може отлично да мотивира Ши Тцу, но трябва да се направи отличен баланс с нея, за да не се стигне до дебело домашно приятелче, с което се общува основно чрез храната.

5. Скубане на козината се наблюдава при всички представители на породата. Причината е в двойната космена покривка, като и двата слоя се скубят заради жизнения цикъл на космите.

6. Порода Ши Тцу е предразположена към болести на бъбреците, черния дроб, очите, кожата и това трябва да се има предвид при избора на кученце.

Кученцето от порода Ши Тцу е подходящо за стопани със следните възможности и желание за гледане на куче у дома:

1. Подходящ избор е за тези, които искат малко като размер животно, но жизнено и издръжливо.

2. За стопани, които не са склонни да извеждат често своя домашен любимец.

3. За любителите на тишината, които не обичат да бъдат събуждани от джавкането на своя приятел рано сутрин.

кученце ши тцу

4. Добър избор е за хора, които обичат дружелюбните животни, както към по-близкия кръг познати и приятели, така и към непознатите.

5. Могат спокойно да го вземат тези, които имат у дома си и други домашни любимци, защото Ши Тцу е приятелски настроено към останалите домашни животни. То е адаптивно животно и се гледа еднакво добре както в къща, така и в апартамент.

Всичко това обаче върви с поведение, подобно на инатливо дете. Потенциалните стопани на Ши Тцу ще имат проблеми с приучване към ползване на тоалетната. Трябва да имат достатъчно свободно време и търпение, за да разресват всеки ден своя приятел, защото козинката му много бързо се сплъстява. Може би най-неприятните моменти ще бъдат свързани със здравословните проблеми, породени от твърде късата муцунка на кученцето.

Специалистите съветват при закупуване на кученце от породата Ши Тцу да се потърси легален развъдник, при който поколенията са селектирани и евентуалните проблеми ще се избягнат.

Най-важното нещо при отглеждането на кучето обаче си остава любовта и грижите на стопаните, приемането на домашния любимец като член на семейството и отношението към него. Ако искрено обичате своето малко пале, то всички проблеми ще намерят разрешение, защото животните усещат обичта на стопаните си и отговарят със същото.

Ако желаете да си вземете кученце от тази порода, разгледайте тези обяви за Ши Тцу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest