Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Пет древни и свещени породи кучета

Пет древни и свещени породи кучета

Салуки са сред най-древните породи кучета
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Една от най-разумните постъпки на човека определено е опитомяването на вълка. Но той не просто го опитомява, а създава над 400 породи. Сред цялото това разнообразие от породи, ние решихме да ти разкажем за 5 от най-древните породи кучета.

Мексиканско Голо куче

Мексиканско Голо куче

Тази порода кучета е съществувала още преди повече от 3 000 години. Ацтеките приемали представителите на породата за свещени животни. Използвали ги като затоплящи възглавнички, когато боледували. Смятали, че именно мексиканското голо куче съпровожда мъртвите до подземния свят.

Салуки

Свещени кучета Салуки

Породата Салуки датира от времето на Александър Македонски и съществува от преди Авраам и Моисей. Смята се, че под куче в Библията се има предвид Салуки.

Породата води началото си от Древен Египет, където египтяните използвали представителите ѝ за лов. Наричали са ги царските кучета на Египет. Почитта, която им отдавали, била толкова голяма, че фараоните мумифицирали телата на своите кучета Салуки заедно със своите.

Рисунки на Салуки красят гробниците на египтяните. Археолозите са открили запазени фигури от слонова кост с глава на Салуки от преди 6 000 – 5 000 г. пр. Хр., когато е нямало фараони.

Името на породата се свързва с град Салук, който е изчезнал под пясъка в пустинията.

За мюсюлманите салуки също са свещени кучета. Според Исляма тя е била дар от Аллах.

Самоед

Самоедът е древно куче

Произходът на тази порода датира от преди 3 000 г. Смята се, че Самоедът води началото си от днешен Сибир или по-точно Урало-Ненецката област. След като Ърнест Скот го открива, го пренася в Англия.

Представителите на тази порода се използвани в редица експедиции от Роалд Амундсен, Фритьоф Нансен и други. Те са типичните впрегнати кучета. Имат мощен гръб и лапи и са издръжливи на дълги преходи. В миналото освен като впрегнати кучета били използвани и като ловджийски кучета. Със сигурност те са сред древните породи кучета.

Басенджи

Басенджи

Басенджи са древни и свещени кучета. За тази порода кучета съществува информация още от времето на фараоните в Египет. Тя е внесена в Европа през първата половина на 20-ти век. Кучетата от тази порода са интелигентни, активни и чистоплътни. Известни са като много добри ловци и пазачи на добитък. Смята се, че в Древен Египет малкото куче от породата Басенджи се е считало за висш подарък към фараона.

Акита Ину

Акита също е сред свеще

Името на породата идва от мястото, от където произхожда – префектура Акита, която се намира в северната част на остров Хоншу. Акита ину се счита за една от най-древните породи кучета в света. За това свидетелстват археологически находки на древни шпицообразни кучета, които датират от 2000 г пр.Хр. Има запазени и древни рисунки, изобразяващи кучета, които наподобяват съвременната Акита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest