Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Лечение на рани на животни

Лечение на рани на животни

Ако раните на животните са от сериозен инцидент, потърсете помощта на ветеринар

Животните обичат да си играят, да се борят и да се гонят, дори повече от децата. В резултат на игрите те често се нараняват. Раните по кожата на домашните любимци - кучета, котки, зайчета са ежедневие, както е при хората. Понякога се получават одрасквания, ожулвания или порязвания при разходките навън, като това се отнася за кучетата основно.

Разкъсни рани по лапите или рани от кожни проблеми заради зле поддържана козина могат да бъдат сериозен проблем. Много болезнени и неприятни за стопаните са раните от изгаряне. Ето какво трябва да знаете за лечението на раните на кучето и другите животни.

Телата на животните сами се борят успешно с нараняванията и се справят по-добре, отколкото това става при човешките наранявания. Все пак стопанинът може да помогне на своя домашен любимец да премине по-бързо и безболезнено оздравителния процес и най-вече да го предпази от инфектиране на раната.

При кожни инфекции раните не зарастват и трябва да се потърси помощта на ветеринар, за да се проведе ефективно лечение. Самолекуването и неглижирането на проблема може да има сериозни последици за здравето на кучето или друг домашен любимец.

Ако раната на животното е само повърхностна, каквито са повечето одрасквания, няма причини за тревоги, Независимо че раната може да изплаши първоначално стопанина. Малките, но дълбоки рани обаче, често са много по-опасни.

Ухапването от бълхи или кърлежи също не е безобидно. Раната на кучето може да се инфектира, да засегне и друг участък, да предизвика разширяване на засегнатата зона и да се разпростре до трудно заздравяващо разраняване.

Освен това животните могат да усложнят ситуацията като ближат постоянно мястото и така да се стигне до гнойна инфекция, наречена пиодермия. Обикновено това засяга животни с гъста козина и пух под нея, а там кожата задържа повече влага и изсъхва трудно.

За лечението на котешки рани също е желателно да се обърнете към специалист

Всички рани трябва веднага да се обработят и дезинфекцират, като това може да извърши и стопанинът. За да не се пропусне такъв проблем заради гъстата козина на някои домашни животни, те трябва редовно да се преглеждат, за да е сигурно, че няма скрити разранявания под козината.

Всяка рана трябва да се третира с мехлем и такова лекарство трябва да има във всяка домашна аптечка за нашите любимци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest