miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Трябва ли да се подстригват котките

Трябва ли да се подстригват котките

Подстригване на котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Подстригването на котката е една от грижите, които подпомагат поддържането на естетичния и здравословен вид на всяка писана и особено дългокосместите породи котки.

Кожата на котките е изключително тънка – дебелината варира между 0.4 мм на корема и 2 мм на гърба. Затова, за да е защитена от външни влияния, котката е дарена с дебела козина. Козината я предпазва от леки наранявания, изолира я от вода и екстремни температури. Мастните жлези, които се намират в кожата на котката, покриват всеки косъм с тънък слой липид, който придава блясък на здравата котешка козина.

Блясъкът на козината е един от най-показателните признаци за здравето на котката – ако блясъкът липсва и козината на животното изглежда рошава, то най-вероятно то е болно или не го храните правилно. Правилното хранене на котката е в основата на здравата и красива козина, всички останали козметични процедури просто подсилват ефекта му.

Котешката козина се състои от 3 различни типа косми – дълги, покривни, леко удебелени към върха и по-къси подкосми. Върху дължината и типа на косъма при различните породи влияние оказват възрастта на животните и годишното време. През периода на линеене е много важно да сресвате котката, за да помогнете за отделянето на мъртвите косми. Освен това масажът при сресване с четка увеличава кръвообращението и снабдяването на фоликулите с кръв, което, от своя страна, спомага за растежа на косъма. Желателно е да сресвате котката си всеки ден, а не само по време на линеенето.

И все пак, най-добрият метод за справяне с падането на козината е подстригването на котката или т.н. триминг – сваляне на мъртвия косъм и подкосъмът. Триминг на котка се прави със специален инструмент, който се избира според дължината на косъма. С него космите се разрязват, разресват и се отстраняват всички сплъстявания.

Желателно е да започнете с триминга на котката, още докато тя е по-малка. В противен случай е възможно да се образуват големи топки косми, които да доведат до пълно подстригване на козината. Желателно е котката да преминава през тази процедура поне веднъж седмично, тъй като така ще се предотврати появата на сплъстена козина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest