miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Облекчаване на сърбеж при куче

Облекчаване на сърбеж при куче

Облекчаване на сърбеж при куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Сърбежът или т.н. чесане при кучета е нормално и често срещано състояние при кучетата, докато не се превърне в постоянно явление. Ако това се случи, то може да бъдете сигурни, че нещо не е наред с кучето ви. Едни от най-честите причинители на постоянния сърбеж са:

Инфекция

Бактериалните и гъбичните инфекции са най-честите причинители на сърбежа при кучето. За да ги откриете, е необходимо редовно да проверявате кожата на любимеца си за възпаления и зачервени рани.

Алергична реакция

Причинители на алергията могат да бъдат някои храни, прах, козметични продукти, бълхи и други. Всички те са изключително опасни за кожата на кучето ви и могат да причинят тежки кожни проблеми.

Хранене

За да е здраво, кучето се нуждае от добре балансирана и питателна храна. Ако не давате на кучето си разнообразна храна и го лишите от основните хранителни вещества, то козината му може да опада или да развие тежки кожни проблеми.

За да се справите с този проблем, може да се консултирате с ветеринарния си лекар, който да назначи специална диета на кучето ви.

Паразити

Кърлежите, бълхите, комарите и т.н. предизвикват силен и непрекъснат сърбеж при кучетата, който води до раздразване и инфектиране на кожата. Ако сте сигурен, че паразитите са причината за постоянното чесане на животното, може да го подложите на лечение с подходящи лекарствени препарати.

За да не се стига до това обаче, е желателно да го обезпаразитявате редовно и да му купите специална противопаразитна каишка.

На нервна основа

Може да ви се струва странно, но чесането на нервна основа е широко разпространен проблем при кучетата. От всички изброени до момента причини то е най-трудно за лечение, тъй като не може да се излекува нито със специална диета, нито с лекарства.

При сърбежа на нервна основа кучетата се чешат и без да страдат от кожни проблеми. За разрешаването на този проблем е ключово да се определи каква е причината за поведението на животното. Един от най-честите причинители е заблудата от страна на кучетата, че имат кърлежи или бълхи, което ги карат да изпитват нужда да се почешат. Причина за тази заблуда обикновено са скуката или липсата на физическа активност. Затова за да се справите с този проблем, е необходимо да обърнете повече внимание на любимеца си и да му осигурите редовни физически упражнения.

Най-сигурният начин да определите каква е точната причина за постоянния сърбеж при кучето ви, е да посетите ветеринарния си лекар. Съветваме ви да се опитвате да го лекувате сами, без да знаете какво е довело до това поведение на животното, тъй като така може да му навредите и състоянието му да стане по-тежко, отколкото е било.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest