Miau.bg»Статии»Котки»Любопитно за котките»Най-екзотичните котки на света

Най-екзотичните котки на света

Екзотична котка Савана
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Най-екзотични са редките породи котки. Те са получени обикновено след кръстосване на познати породи котки, при отлично познаване на особеностите на видовете.

В последствие тези селектирани от човека нови породи са се наложили и някои от тях вече са добре познати на любителите на котки.

Такива са породите Мейн Куун, от която се срещат и едни от най-големите представители на домашните котки, Канадски Сфинкс, Девон Рекс, Британската Късокосместа котка и други.

Има обаче и наистина редки екзотични котки. Това са породи, от които се срещат съвсем малко на брой представители. За тях в най-пълна степен важи определението екзотична котка. Някои от тези породи могат да се видят само на изложби. Кои са тези екзотични котки и как са получени породите? Ще се спрем на някои от тях.

Украински Левкой

Украински Левкой

Това е изключително рядка порода. Специално селектираната котка изглежда като сфинкс, но с клепнали уши. Кожата на котката е гладка и сива на цвят. Те са без козина, както и близкия им роднина, канадският сфинкс. Очите им имат форма на бадем, а муцунката им повече прилича на кучешка.

По нрав те са по-кротки и дружелюбно настроени от сфинкса, но също като него изискват особени грижи, най-вече по отношение на температурата в дома, където се отглеждат, заради липсата на козина. През лятото не бива да се излагат на пряката силна слънчева светлина.

По името може да се разбере, че тази екзотична котка е създадена в Украйна чрез кръстосване. Тя е много рядка, в света има не повече от хиляда представители на вида.

Шотландска Клепоуха котка

Шотландска клепоуха котка

Тази порода котки са роднини на украинския левкой. Най-характерната им черта са малките им клепналите уши, които са плътно залепени за главата. Заради тази особеност на вида, често ги сравняват със совите. Те са пухкави, с кръгли лица и широко отворени очи и с вида си приличат на плюшени играчки.

Породата се е появила в Шотландия следствие на естествена мутация и до средата на 60-те години е имало само няколко представители на вида в целия свят. Днес са по-широко разпространени и са герои на много комикси, електронни книги и често ги избират за домашни любимци.

Манчкин

Екзотична котка Манчкин

Тази рядка и екзотична порода е резултат на естествена мутация. Най-характерната им особеност са много късите крачета. Несъразмерните по големина крака обаче не им пречат да тичат и да са игриви, като всички представители на семейство котки. Името им идва от приказния малък народ, описан в книгата Магьосникът от Оз. Представителите на екзотичния рядък вид са с добър нрав, привързани към стопаните си и много любвеобилни.

Савана

котка Савана

Саваната е екзотична и скъпа котка, получена в резултат на изкуствена селекция. Видът се е получил при кръстосване на сервал и домашна Бенгалска котка. Това е продължителен и труден процес, който се е увенчал с успех след 10-годишни усилия. Породата е призната за най-голямата домашна котка в света.

Козината на саваната е с типичните тъмни петна, каквито има хищният сервал, както и неговите щръкнали уши. Като останалите си диви роднини, тази порода е отличен скачач. Нейните скокове достигат до 2, 5 метра.

Саваната е интересна с това, че се държи повече като куче, отколкото като котка. Тя може да бъде разхождана на повод и обича да донася предмети на стопанина си като кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest