miau.bg»Статии»Котки»Размножаване на Котки»Защо котката се разгонва често

Защо котката се разгонва често

Защо котката се разгонва често
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Репутацията на зайците, че се размножават често, макар и заслужена, може лесно да се сподели и от котките. Последните влизат в периоди на разгонване още през януари, които през 10-21 дни се повтарят до началото на октомври. При подходящи условия една женска котка може да роди до четири пъти през годината.

Все пак, ако котката ви се разгонва прекалено често, това може да е свързано с няколко условия. Ако разгонването на котката продължи повече от 10 дни, това състояние се нарича упорит естерус. Може да е признак за здравословен проблем и любимецът ви трябва да бъде прегледан от ветеринарен лекар. Причините за персистиращите еструси могат да бъдат овариални кисти или рак на яйчниците.

Непрекъснатото отделяне на естроген е причината за устойчивия еструс. Устойчиви еструси при котките се появяват най-често заради кисти на яйчниците. Тези образувания представляват торбички от течност или вещество, които могат да се образуват в или на яйчника. Има няколко вида кисти на яйчниците и повечето са доброкачествени. За да се отстрани проблемът, е нужна операция.

Другата причина, поради която котката е постоянно разгонена, може да бъде туморът на яйчниците. При появата на това образувание яйчниците започват да отделят допълнително количество естроген. Злокачествените тумори трябва да бъдат отстранени, тъй като съществува риск от метастази.

Ако котката ви е разгонена постоянно, посетете Вашия ветеринарен лекар. Той ще извърши пълен преглед, включително лабораторни тестове като анализ на урината, изследвания на кръвта и биохимичен профил. Това ще му даде необходимата информация за функционалността на органите на котката и ще провери за различните варианти защо любимецът ви е в това състояние.

Единственият начин да предотвратите постоянното разгонване на котката, е да я кастрирате. Въпреки че може да е трудно да се предотврати тумор или киста на яйчниците, поддържането на редовните ветеринарни прегледи на котката е от решаващо значение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest