Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да отучим кучето да гризе покъщнината

Как да отучим кучето да гризе покъщнината

Кучето не бива да гризе покъщнината

Ако имате куче, то вероятно скъсаните обувки, наядените кабели, нагризаните мебели са чести явления в дома ви. Вероятно и не сте им първи фенове, но спокойно сега ще ви покажем как да отучите кучето да гризе покъщнината.

Съществува различни причини, които обясняват защо кучето яде покъщнината.

Кучето ви е още малко, но въпреки това унищожава обувките ви или други ваши вещи. Има две причини за това поведение на кучето. Първата е, че то не получава достатъчно внимание, а втората, че порастват зъбите на кучето и то изпитва желание да гризе нещо.

Можете да предотвратите кучето да гризе мебелите, като му отделите повече внимание или му купите кучешки играчки. Внимавайте играчката да не е във формата на обувка, тъй като след това няма да може да различава истинските обувки от играчката и ще гризе и тях.

Ако имате възрастно куче, то вероятно го прави от скука или защото му липсва внимание. Затова можете да започнете да прекарвате повече време с него и да потърсите и някакви тренировки за кучета, с които да го занимавате.

За да се справите с това поведение на кучето, е изключително важно да разберете каква е точната причина. Кучето може да унищожава покъщнината ви, тъй като има прекалено много енергия. В този случай решението е да му изкарате всичката енергия. Най-лесно това става чрез физически упражнения, които да го изморят, за да може, когато се прибере, да е спокойно.

Причината може да бъде и поведенческа. Например, ако кучето има проблем с агресията, то то ще разкъсва играчките си. В този случай ще трябва да се консултирате с ветеринарен лекар. Той ще ви каже дали това, което кучето прави е знак и за някакъв по-сериозен проблем. Ако това е така, ще трябва да заведете кучето си при специалист по поведение на животните.

Каквато и да е причината за поведението на животното, най-важната стъпка за решаването на проблема е наблюдението. Наблюдавайте кучето си известно време преди да предприемете действия. Опитайте се да разгадаете каква може да е причината кучето да яде покъщнината ви, какво може да е провокирало животното. След това, освен вече споменатите методи, може да приложите и тези съвети:

Купете му играчка за дъвчене – изкуствен кокал, гумена топка и т.н. В голяма част от случаите това е напълно достатъчно, за да се разреши проблема. Избягвайте да купувате играчки във формата на обувки или да използвате старите си дрехи и обувки като такива, тъй като кучето не може да разпознава кои са истински и кои фалшиви.

Купече на кучето си играчки, за да не гризе покъщнината

Използвайте лютиви и горчиви детергенти. Те имат неприятни вкус и мирис. Създадени са специално за такива случаи.

Скрийте предметите, които кучето ви обича да дъвче. Това е добро решение, поне за начало.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest