miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Защо котката яде пръст?

Защо котката яде пръст?

Котките ядат не само трева, но и пръст
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котките са известни със странните си, но симпатични навици, а яденето на пръст определено е един от тях. Но знаете ли, че причините за това може да са много – диета, медицински проблем, стрес или просто скука.

Ако не можете сами да разберете защо котката яде пръст, е добре да се консултирате с ветеринар. Но със сигурност е добре да обезкуражите този странен хранителен навик, ако не обичате да чистите пръст от пода си ежедневно.

Малките котенца ядат неподходящи за тях неща постоянно, независимо дали е пръст, пластмаса или нещо друго. По този начин те изучават света около себе си и какво могат и не могат да хапват. Но при големите представители това може да е сигнал за някакви заболявания при котките.

Причините, както казахме, могат да бъдат няколко. Добре е винаги да се консултирате с ветеринарния си лекар, защото може да става въпрос за медицински проблем. Диагностицирането на болестта в ранен стадий е основа за успешно лечение.

Когато котката яде пръст, често страда от недостиг на витамини и хранителни вещества. Помислете за смяна на котешката храна с някоя, която има по-голяма хранителна стойност. Четете внимателно етикетите, за да се запознаете със съставките и помолете ветеринаря за съвет.

Ако не желаете да купувате храна от магазина, може да я приготвяте вкъщи. А може и просто да добавяте малко от храната, която готвите към котешката – например месо. Какъвто и метод да изберете, уверете се, че котето получава балансирана диета и при смяна на храната, действайте поетапно.

Различни са причините за ядене на пръст при котките

Понякога яденето на пръст при котките се свързва с котешката левкемия, която се причинява от имунодефицитен вирус, анемия или занижени червени кръвни клетки. Някои видове диабет и мозъчни тумори също се изразяват чрез този необичаен навик.

Но не се притеснявайте, понякога котката може просто да е стресирана. Това може да е причинено от външни фактори – нов любимец вкъщи или появата на бебе. Загубата на член на семейството или преместването в нов апартамент също влияят на животното. Дори нещо на пръв поглед незначително, като разместване на мебелите, може да се окаже стресиращо за котките.

И накрая – просто скука. Котките, които са сами по цял ден вкъщи, или нямат контакт със стопанина си, търсят начин за разнообразие. Затова отделяйте повече внимание на вашия четириног приятел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest