Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Най-полезните храни за възрастни кучета

Най-полезните храни за възрастни кучета

Храните на възрастните кучета трябва да са полезни

Нуждите на различните породи кучета са различни. Нещо повече – нуждата на кучетата от една и съща порода, но на различна възраст също са различни. Кутретата обикновено имат нужда от силна и калорична кучешка храна, за да израстат здрави и щастливи, зрелите кучета поддържат също определен режим спрямо нуждите.

При възрастните кучета обаче има нужда от промяна. Обикновено с напредването на възрастта на животното, метаболизмът му се забавя. Това означава, че трябва да направите някои промени от гледна точка на диетата, за да не се сблъскате със затлъстяване при кучетата.

Храните за възрастните кучета обикновено са по-нискокалорични, защото тенденцията е с напредването на годините да се покачват и килограмите. Това се дължи на няколко фактора. Първо, логично – метаболизмът се забавя. Второ – нуждите от енергия намаляват. Другото, което препоръчват ветеринари – диета, богата на фибри.

Обикновено не е препоръчително да храните кучето си с човешка храна, защото тя е много вредна за животните – богата е на холестерол, който се натрупва по артериите им. Изключение прави вареният ориз – той е полезен за животни на всички възрасти. Богат е на фибри и е много полезен.

Важно е обаче по никакъв повод да не добавяте подправки в него – каквито и да са те. Подходящо е и вареното постно месо. Отново – без да го овкусявате.

В повечето случаи обаче ветеринарните лекари препоръчват да избирате висок клас кучешка храна. Причината е, че производителите залагат на висококачествени съставки, които са най-полезните храни за възрастните кучета.

Залагат и на вкус, който животните предпочитат. Освен това компаниите са наясно с особеностите на различните породи, различните размери и различните възрасти на четириногите ни приятели. Не е случайно, че има храни за кутрета, за големи кучета и за възрастни животни.

Възрастните кучета страдат от наднормено тегло и имат нужда от специални храни

Разликите в диетата – обикновено храната за стари кучета е по-лесно смилаема и по-мека, за да могат дори кучета с дентални проблеми да я сдъвчат. В специализираните храни за възрастни кучета има и добавки, които подпомагат работата на ставите, за да бъде кучето ви енергично и здраво, като в допълнение се залага дори и на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

Възрастните кучета се нуждаят и от повече протеин от обичайното. Причината е, че точно както нас, хората, и те започват да губят мускулна маса с напредването на годините.

Освен това белтъчините осигуряват важни аминокиселини, които спират загубата на козина и пази порасналите четириноги приятели здрави и щастливи. Важно е да осигурите на кучето си и подходяща храна или лакомства, които да се грижат за състоянието на зъбите на кучето и да предпазват от зъбен камък.

Както вече споменахме, животните имат нужда и от повече фибри. Те помагат именно в борбата със забавения метаболизъм при кучетата. Те ще помогнат не само за редовното изхождане на животното, а и ще попречат на наддаването на тегло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest