Miau.bg»Статии»Коне»Хранене и Отглеждане»Размножаване при конете

Размножаване при конете

Размножаването при конете изисква познания от страна на стопанина

При конете случната кампания продължава 4-5 месеца през годината. Мъжките и женските коне достигат полова зрялост в периода от 10- до 18-месечна възраст. Разплодната възраст при жребците е 4 години, а при кобилите – 3 години. Разплод не конете може да се осъществи до достигането на 14-16-годишна възраст на животните.

Според специалистите ранното заплождане на коне пречи на нормалното развитие на кобилата, а плодът, от своя страна, е непригоден за живот. То е вредно и за жребците на възраст под 4 години, тъй като те ще изразходват голяма част от енергията си за получаване на сперма, а не за да изградят здрав организъм.

Най-често кобилите се заплождат след ожребването на 4-я или 5-я месец. Продължителността на разпасаността при тях е от 4 до 7 дни, а овулацията настъпва един или два дни преди края на разпасаността. Половият цикъл на кобилите има 4 фази.

Диеструм, фазата на покой, продължава от 4 до 10 дни. При нея кобилата не допуска жребеца до себе си. Проеструмът е с продължителност от 4 до 8 дни. Еструсът се появява в периода между 5-я и 7-я ден. Характеризира се с промяна в поведението и половите органи на кобилата – външните им полови органи набъбват, започват да уринират по-често и сами отиват при жребеца.

Овулацията настъпва през последните 24-48 часа преди разпасаността. След като е преминал този етап, кобилата не допуска повече жребци до себе си.

След като е навлязла в разпасаността, кобилата трябва да се отдели и да се осемени. Ако осеменяването се случва по естествен път, може да се наложи кобилата да бъде вързана с въжета, за да не нарани половия член на жребеца. Жребецът трябва да се заведе откъм главата на кобилата.

Коне

Ако е по-неопитен, е желателно да му се осигури достатъчно място, за да може бързо да се качи върху нея. Ако всичко е наред, еякулацията настъпва бързо, което си проличава по корена на опашката на жребеца. През това време и кобилата се освобождава от въжетата.

Препоръчително е след чифтосване на конете стопаните да дезинфекцират половия член на жребеца, за да го предпазят от разпространението на болести по конете. Естественото осеменяване зависи от различни фактори. Понякога жребците не желаят да осеменят дадена кобила, защото не харесват цвета на косъма ѝ например.

Жребците могат да извършват 6 скачки за една седмица. Трябва да има почивка от около 10 часа между отделните скачки.

Изкуственото осеменяване се извършва от специалист, тъй като той може да прецени кога е точното време и какво е точното количество сперма, което да въведе в матката на кобилата. Едни от най-важните фактори за успешността на изкуственото осеменявате са: състоянието на половите органи на кобилата, годността на спермата, въвеждането ѝ в матката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest