Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Грижа за възрастно куче

Грижа за възрастно куче

Старо куче

С увеличаване на възрастта на кучето голяма част от основните му нужди, като храна и упражнения, се променят. Това означава, че и грижите за кучето трябва да се променят, за да може кучето да изживее свята старост здраво и щастливо.

Как да познаете, че кучето остарява?

Най-лесният начин за това е да го наблюдавате. Остарявайки, кучетата променят държанието и външния си вид. Сред основните признаци на стареенето са: отслабване на слуха и зрението на кучето, проблеми с дишането, промени в хранителните навици, промени в уринирането, загуба на тегло или затлъстяване при кучето.

Важно е и да знаете кога кучето ви е остаряло. Различните породи кучета остаряват по различен начин и време. По-едрите породи остаряват по-бързо, отколкото дребните кучета. За да разберете на каква възраст започва да остарява четириногият ви приятел, е най-добре да се обърнете към ветеринарен лекар. Какво включва грижата за възрастно куче?

Преглеждайте го редовно

Редовните прегледи са важни за здравето на кучето, особено когато остарее. Според експертите едно възрастно куче трябва да се води на профилактичен преглед веднъж на 6 месеца. Прегледите трябва да са обстойни т.е. трябва да включват всички необходими тестове за жизненоважните органи на животното.

Ето и списъй с някои от най-често срещаните кучешки болести, за които може да се консултирате с ветеринаря си:

- Кучешки артрит;

- Рак при кучето;

- Заболявания на простатата;

- Чревни проблеми;

- Глухота;

- Стоматологични проблеми;

- кучешки диабет;

- Бъбречни заболявания при кучетата;

- Чернодробни смущения;

- Отслабено зрение.

Ето и другите грижи, които трябва да имате предвид при отглеждане на възрастно куче:

Следете теглото му

Възрастно куче със затлъстяване

Наднорменото тегло е в основата на проблемите със сърцето, диабета и болката в ставите. Затова е много важно редовно да следите теглото на кучето си и ако е необходимо, да го поставите на здравословна кучешка диета.

Осигурете му правилната храна

Здравословното хранене е едно от най-важните неща за поддържане на здравето на кучето. Кучешката храна, която сте давали на кучето си, когато е било по-младо, вече не е подходяща за него. Затова е добре да я замените със специално създадени храни за възрастни кучета, която ще му помогне да поддържа теглото си и ще ми осигури допълнителното подхранване, от което се нуждае.

Упражнения

Наднорменото тегло и артритът са две от най-разпространените заболявания при възрастните кучета. Затова редовните и правилните упражнения са много важни за предпазването от тях.

Грижа за кожата и козината

Желателно е да вчесвате и къпете кучето си поне веднъж седмично. По този начин не само ще се погрижите за козината на кучето и кожата му, но и ще му осигурите вниманието, от което се нуждае.

Стоматологични грижи

Известно е, че възрастните кучета са по-податливи към заболявания на венците, затова е необходимо да редовно да преглеждате зъбите на кучето и венците му и да го водите на специалист.

Внимание

Вниманието е изключително важно, когато говорим за грижи за старо куче. Не забравяйте да прекарвате време с любимеца си и да го обгрижвате, ако искате да му осигурите качествен живот по време на неговата старост.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest