miau.bg»Статии»Кучета»Причини за агресия на кучето към стопанина

Причини за агресия на кучето към стопанина

Агресивно куче
Бутилка за пиене на вода за кучета-9%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Агресията при кучетата е един от най-често срещаните и сериозни проблеми при отглеждане на куче. Терминът агресия е съвкупност от редица поведения, които се срещат поради различни причини и при различни обстоятелства.

Обикновено агресивното поведение при кучетата започва с предупреждения - започват да ръмжат, показват зъбите си, застават неподвижно, леко приведени напред - и чак след това преминава в атака, която в повечето случаи представлява захапване на част от тялото на човека. В зависимост от темперамента и целта на кучето захапването може да причини както лека телесна повреда, така и тежка рана.

Причините за агресивното поведение на кучетата са многобройни. В повечето случаи те се откриват още в периода на ранно развитие - в периода от проглеждането на животното до 2-месечна възраст - това е периодът, в който кученцето започва да опознава хората и средата около себе си.

Една от основните причини за агресията на кучетата е отнемането им твърде рано от майка им, което пречи те да бъдат социализирани както с други животни, така и с хората.

Някои кучета страдат от несигурност и объркване, които могат да доведат до аграсия. А други се държат агресивно поради различни заболявания при кучетата. Например кучета с остри болезнени състояния, с ортопедични проблеми, с нарушения на тироидната жлеза, с надбъбречна дисфункция, с когнитивна дисфункция, с гърчове и със сензорни дефицити е много вероятно да проявяват агресия спрямо останалите.

В голяма част от случаите виновник за агресивното поведение на кучетата е техният стопанин с неговите действия и бездействия. Тук се включват прекалено грубото и често наказване на кучето, болката от побой, физически тормоз от възрастни хора или малки деца, вързаното отглеждане на двора, липса на чести разходки, нападения от други агресивни кучета и неправилната реакция на стопанина при проява на агресия от страна на кучето -. поощрение или бездействие.

Според ситуацията, в която тя се проявява, съществуват различни типове агресия при кучетата. Най-често срещаният тип агресия е доминиращата. В повечето случаи тя е насочена към друг домашен любимец или към член на семейството. Тя е типична най-вече за чистокръвните породи кучета.

В поведението на кучето се наблюдават специфични признаци, които ни насочват към този тип аргесия. То изглежда превъзбудено или самоуверено. Стои изправено, с гордо вдигната глава и напрегнат поглед. Опашката му е вирната и леко я поклаща. Не се подчинява на команди. Дори и при най-малкия шум се хвърля с лай срещу входната врата.

Има различни причини за агресията при кучетата

Вторият тип агресия е териториалната, при която кучетата са нападателни към хора извън семейството, които приближават тяхната територия - къща, стая, двор.

И в двата случая кучето може да прояви агресия към човек, без значение дали е от семейството му или не, който се опита да му вземе любимата играчка, купичката с храна, особено докато яде, да го премести от любимия му диван и т.н.

Ако забележите подобно поведение, веднага се обърнете към зоопсихолог или треньор на кучета, който ще ви посъветва как да процедирате. Ситуацията с агресията на кучето към стопанина е много сериозна и изисква намеса от специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest