Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Защо кучето ми плаче?

Защо кучето ми плаче?

Кучето плаче, когато го е страх

Кучетата са емоционални и социални животни - те се вълнуват като всяко живо същество. Сигурно се питате дали, когато са тъжни, понякога кучетата плачат? Отговорът е да. Но не със сълзи като нас, хората. По-скоро говорим за издаването на звуци като скимтене или виене.

Това при нашите домашни любимци е равносилно на плач, с който искат да ни уведомят, че нещо с тях не е наред или пък просто си просят вниманието ни. Имайте в предвид, че кучетата са умни животни и никак не е трудно да схванат, че има пряка връзка между скимтенето и получаването на това, което искат.

Ето как кучешкият плач може понякога да се превърне в проблемно поведение и буквално да подлудя стопанина. Ако се стигне до там, най-добре е да се посъветвате с ветеринар.

Но нека все пак разгледаме най-честите причини кучето да плаче:

Болест

Честото скимтене и плач при кучето могат да бъдат признаци, че кученцето е болно. Някои симптоми, които трябва да бъдат наблюдавани, включват летаргия, загуба на апетит при кучето, диария, повръщане, замаяност или повишена честота на дишане. Ако обичайно любящото ви кученце стане антисоциално и ви избягва или се крие от вас, може би е болно и се нуждае от помощ.

Самота

Кучетата скимтят, когато искат внимание

Кучетата са социални животни, които искат внимание. Когато са самотни, те често изразяват тъгата си, скимтейки. Първите кучешки сълзи са още с отделянето на малкото кутре от майката. Те плачат, защото са уплашени, сами и не могат да се приспособят към средата без родителското тяло. Самотни и изоставени се чувстват понякога и по-възрастните животни, които чувстват вашето отсъствие.

Страх

Когато кученцето е на няколко седмици или месеца, то все още изследва новия си свят, а неговото поведение може да варира от игривост и смелост до силна уплаха. То може да скимти, да се свива в ъгъла или да се крие от вас, дори когато носите предмети като чадър, раница или шапка. Ако страхливото му поведение продължава или се влошава, говорете с ветеринарен лекар.

Глад

Ако кученцето ви плаче, това може да е признак, че е гладно или жадно. Тъй като не може да говори, това е начинът му да ви уведоми, че трябва да му обърнете внимание и да се погрижите повече за него. Тогава проблемът ще се реши с хранене на кучето.

Скука

Може вашето куче да плаче и скимти, защото е отегчено и има много енергия. Кученцата се нуждаят както от умствено, така и от физическо упражнение, така че отделете му време и се забавлявайте заедно.

Липса на внимание

Кученцето може да скимти от скука

Кучетата също се нуждаят от внимание и обич. Знаете, че те са мили, любящи и предани животни, които се радват само като ви видят. Така че е важно да им говорите, обучавате и да ги галите. Важно е дори да отделите само една минута за поздрав с вашето кученце, когато ви посреща на вратата - това може да е достатъчно, за да го успокоите.

Старост

Старите кучета също вият, и то често през нощта. Според учените това се дължи на напредналата им възраст и всички придружаващи я симптоми, които допълнително объркват кучето и го карат да се чувства самотно, тревожно и дезориентирано.

Колкото повече вашето кученце плаче и вие, толкова повече може да се изкушите да му се развикате. Това обаче няма да помогне - всъщност, даже ще влоши проблема. То може да спре, ако го накажете, но това просто ще го депресира още повече, а и в крайна сметка ще навреди на връзката ви.

За това, преди да се обърнете към ветеринар, който да изключи медицинско състояние, се уверете, че сте дали на домашния си любимец цялата си обич и внимание. Той несъмнено ще го оцени и ще ви се отблагодари подобаващо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest