Защо кучето хапе?

Кучето хапе, за да се отбранява
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

За никого не е тайна, че когато едно куче е отглеждано във враждебна обстановка или нарочно е провокирано, то става агресивно и се спуска да хапе. Ухапването обикновено е отговор или реакция на нещо.

Ето кои са основните причини кучето да хапе:

Стрес

Има такова нещо като стрес при кучетата. Когато едно куче е на ново и непознато място, в повечето случаи възприема ситуацията като стресираща. Това определено го кара да се чувства неспокойно и е готово да хапе, за да се защити.

Болка

Ако кучето не се чувства добре, боли го нещо или просто не иска да бъде притеснявано също е възможно да се хвърли да хапе. Не само възрастните кучета, но дори и по-младите кучета, могат да имат болки в гърба или краката, разстроен корем или просто да не искат да бъдат докосвани. В такива случаи дори най-добрият ви четириног приятел може да се нахвърли върху вас.

Възраст

Някои по-възрастни кучета искат да не бъдат обезпокоявани и просто се нуждаят от мир и тишина. В случай че някои се опита да им наруши спокойствието, те стават раздразнителни и започват да ръмжат. А ръмженето на кучето е изрично предупреждение, което трябва да се приема сериозно.

Страх

Страхът е аналогичен на стреса. Някои кучета, също като хората, не се чувстват спокойни около други хора и това ги прави агресивни. Никога не бива да се приближавате към куче, което изглежда неудобно, тъй като то може изведнъж да ви нападне.

Доминиране

Агресивните кучета хапят

Доминиращите кучета са самоуверени и могат да бъдат агресивни, ако не си пробият път. Тяхната нужда от контрол може да ги накара да принудят подчинението по единствения начин, който знаят добре - да хапят.

Раздразнение

Разбира се, понякога и ние дразним кучетата. През повечето време дори не осъзнаваме, че те са раздразнени и продължаваме да извършваме действия, които се явяват причини кучетата да хапят.

Фрустрация

Фрустрацията може да има много форми, но като цяло е свързана с агресия при кучетата. Почти трябва да мислите като куче, за да осъзнаете защо то може да се чувства разочаровано. Неговото чувство на неудовлетвореност произтича от някаква нужда - може би се чувства в капан, или е объркано, може би това е натрупано безпокойство, може би дори излишна енергия. Но независимо от причината, то не е в състояние да контролира своите импулси и може да се стигне до агресия и хапане на кучето.

Защита

Като цяло, пазенето на територията попада в категорията доминантност, но някои кучета са териториални по отношение на определени неща и все пак не се считат за доминиращи в природата. Кучетата, които проявяват териториални претенции, охраняват или предпазват хората, кучешката храна, играчките и други, се хвърлят да хапят, за да ги защитят.

Липса на социализация

Понякога развълнуваните кучета също могат да бъдат агресивни

Социализирането на кучето е много важно. Куче, което не е било правилно социализирано като малко, има страхове и тревоги, защото, за съжаление, то просто не разбира света около себе си. Ако влезе в стая, пълна с непознати хора или за първи път е около раздразнено дете, резултатът от страха и безпокойството му може лесно го накара да хапе.

Тенденция към агресия

Смята се, че някои породи се раждат с естествена склонност към хапане и агресия. С такава репутация се славят чау чау, чихуахуа и немска овчарка. Някои застрахователни компании дори имат списък с т.нар. агресивни породи кучета и ще откажат покриване на отговорността, когато тези кучета присъстват в дома ви. Въпреки всичко всяко куче може да бъде предразположено към агресия, така че е по-безопасно то да се разглежда като индивид, вместо да се ограничава до конкретна порода.

Пренасочване на агресията

Пренасочената агресия се появява, когато кучето е развълнувано или възбудено от нещо, и не може да коригира ситуацията. Ако друго лице или куче застане твърде близо, разтревоженото куче пренасочва враждебността си към тях и е готово да нападне врага.

Много от тези причини се припокриват по някакъв начин, но в крайна сметка всичко зависи от обстоятелствата и конкретното куче.

И накрая можем да кажем, че понякога причината кучетата да хапят е и кой е на другия край на каишката, т. е. собственикът на кучето. А той трябва да е отговорен, грижовен и любящ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest