Miau.bg»Статии»Мъници»Морски Свинчета»Защо трепери морското свинче

Защо трепери морското свинче

Морско свинче
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ако си имате в къщи морско свинче, със сигурност знаете колко мили и социални животни са те. Просто няма как човек да не ги заобича.

Понякога обаче се държат странно и започват да се тресат. Ако се чудите защо трепери морското свинче, прочетете следващите редове.

В тях ще се убедите, че в повечето случаи животинките разклащат тялото си при някаква емоция, или когато са болни.

Ето в какви случаи може да трепери морското свинче:

Щастливо е

Ако забележите, че тялото на морското свинче се тресе, вероятно това означава, че е доста щастливо и доволно. Когато животинчето е спокойно и радостно, може да изрази емоциите си, като вибрира тялото му. Заедно с треперенето, то често изразява своето задоволство с тракане на зъби или звуци, наподобяващи мъркане.

Студено му е

Морското свинче може да трепери, докато яде

Ако морското свинче е на течение и му е студено, то ще трепери, за да се опита да генерира телесна топлина. Проверете средата му и се уверете, че е достатъчно топло и уютно в клетката му.

Страхува се

Страхът и безпокойството карат някои морски свинчета да треперят. Когато животинчето е в нова среда или е поставено на едно място с друг свой събрат, който все още не познава, то може да се разклати в отговор на тревогата си.

Раздразнено е

Понякога морските свинчета треперят, като начин да изразят недоволството си от нещо или някого. Ако правите нещо на домашния любимец, което не му се харесва, той може да изрази чувствата си като разклаща тялото си.

Разгонено е

Морските свинчета треперят при чифтосване

Мъжките морски свинчета и в по-малка степен женските започват да тресат тялото си, когато са в настроение за чифтосване. В същото време често се наблюдават и други поведения, като мъркане, настръхване на козината морското свинче и други.

Развълнувано е

Подобно на треперенето от щастие, морското свинче се държи така и когато е силно развълнувано от нещо. Това е друга версия на това просто да бъдеш щастливо, но има добавен елемент на очакване. Например преди хранене на морското свинче.

Болно е

Не е изключено морското свинче да трепери и когато е болно и унило. Ако забележите и други притеснителни признаци, свържете се незабавно с ветеринар, който да предприеме необходимите мерки и вие отново да се радвате на здрав и жизнен приятел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest