miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научим кучето на апорт?

Как да научим кучето на апорт?

Обучение на кучето на апорт
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Игрите са най-забавната част от отглеждането на куче. Тя е еднакво любима както за кучето, така и за човека. Хвърлянето на топка, пръчка или друг предмет и носенето му от кучето се нарича апорт от командата донеси, която отправяме към домашния любимец.

Повечето хора мислят, че това е игра, която за кучетата е естествена и няма нужда от обучение, но това не е вярно. Нужно е обучение на кучето, за да може тази забава да стане част от общуването с домашния приятел. Ето стъпките, които трябва да се следват в процеса на обучение на кучето на апорт.

Команда Седни

Преди да започне самото обучение, стопанинът трябва да е наясно, че кучето му може да изпълнява командата Седни. Тя е начална за всяка игра, която ще се играе. Сядането на кучето до стопанина е нужно, за да е сигурно, че домашният любимец разбира, че играта има правила и няма да скочи върху стопанина, за да му вземе топката или играчката, която държи.

Команда Донеси

Тази команда е проста, представлява хвърляне на топката, придружено с гласова команда Донеси. Инстинктът на животното ще го накара да тича след топката. Ако това не се случи, то трябва да бъде стимулирано. Става с подкана и поощрение, като му се дава лакомство, когато прояви някакъв интерес към играта.

Команда Ела

Когато играчката вече е в устата на кучето трябва да се върне при стопанина. Командата ела трябва да е подадена бодро и приканващо, може да се придружи с потупване на стопанина по краката. Ако най-добрият приятел на човека не се досеща какво да направи, трябва като начало да се коригира разстоянието, на което се хвърля играчката, да е по-близо и постепенно да се увеличава разстоянието. Кучето трябва непрекъснато да се поощрява към действие.

Команда Пусни

Научете кучето на команда Пусни

Когато играчката е вече донесена следва последната команда Пусни. Ако кучето веднага подаде топката или играчката, трябва да бъде похвалено и наградено с лакомство. Какво да направим, ако то здраво стиска предмета и не го дава? Има два варианта. Единият е да му се покаже кучешки лакомства. То ще пусне играчката, за да го изяде. Друг вариант е да се носят две топки или кучешки играчки и да му се подаде другата.

Накрая трябва да се помни, че кучето не бива да се гони, за да пусне топката. Ако играта не се получава, просто трябва да се прекрати и да се повтори по-късно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest