Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да научим кучето на апорт?

Как да научим кучето на апорт?

Обучение на кучето на апорт

Игрите са най-забавната част от отглеждането на куче. Тя е еднакво любима както за кучето, така и за човека. Хвърлянето на топка, пръчка или друг предмет и носенето му от кучето се нарича апорт от командата донеси, която отправяме към домашния любимец.

Повечето хора мислят, че това е игра, която за кучетата е естествена и няма нужда от обучение, но това не е вярно. Нужно е обучение на кучето, за да може тази забава да стане част от общуването с домашния приятел. Ето стъпките, които трябва да се следват в процеса на обучение на кучето на апорт.

Команда Седни

Преди да започне самото обучение, стопанинът трябва да е наясно, че кучето му може да изпълнява командата Седни. Тя е начална за всяка игра, която ще се играе. Сядането на кучето до стопанина е нужно, за да е сигурно, че домашният любимец разбира, че играта има правила и няма да скочи върху стопанина, за да му вземе топката или играчката, която държи.

Команда Донеси

Тази команда е проста, представлява хвърляне на топката, придружено с гласова команда Донеси. Инстинктът на животното ще го накара да тича след топката. Ако това не се случи, то трябва да бъде стимулирано. Става с подкана и поощрение, като му се дава лакомство, когато прояви някакъв интерес към играта.

Команда Ела

Когато играчката вече е в устата на кучето трябва да се върне при стопанина. Командата ела трябва да е подадена бодро и приканващо, може да се придружи с потупване на стопанина по краката. Ако най-добрият приятел на човека не се досеща какво да направи, трябва като начало да се коригира разстоянието, на което се хвърля играчката, да е по-близо и постепенно да се увеличава разстоянието. Кучето трябва непрекъснато да се поощрява към действие.

Команда Пусни

Научете кучето на команда Пусни

Когато играчката е вече донесена следва последната команда Пусни. Ако кучето веднага подаде топката или играчката, трябва да бъде похвалено и наградено с лакомство. Какво да направим, ако то здраво стиска предмета и не го дава? Има два варианта. Единият е да му се покаже кучешки лакомства. То ще пусне играчката, за да го изяде. Друг вариант е да се носят две топки или кучешки играчки и да му се подаде другата.

Накрая трябва да се помни, че кучето не бива да се гони, за да пусне топката. Ако играта не се получава, просто трябва да се прекрати и да се повтори по-късно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest