Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да накараме кучето да не хапе

Как да накараме кучето да не хапе

Как да накараме кучето да не хапе

Кучето е най-добрият приятел на човека - всеизвестен факт. Дори това обаче невинаги го спира да ни хапе, било то и под формата на игра. Това не значи, че животното не ви обича, нито, че е лошо. Не се отчайвайте - този лош навик може да бъде премахнат. Това става чрез усилени тренировки за кучета, като колкото по-рано започнете, толкова по-добри и по-бързи резултати ще постигнете.

Как да накараме кучето да не хапе? За начало е важно да откриете причината за подобно поведение. И ако за по-малките палета това е инстинкт, породен от никненето на зъби, при възрастните кучета може да се дължи на по-лош характер. Затова е и много важно да не поощрявате хапещото куче.

Теорията в действие - играта с кучето никога не бива да е агресивна, защото това води до озлобяване от страна на животното. Старайте се да изразходвате и енергията му. Това също ще е от полза, тъй като често хапането може да е породено и от превъзбуда. Много често то се случва и в процеса на игра. И тук е важно да покажете, че подобно поведение не се толерира дори и в моментите, в които се забавлявате заедно.

Ако все пак се стигне до ухапване, уверете се, че кучето е разбрало, че е прекалило. Важно правило - не проявявайте физическо насилие, а с убедителен тон го накарайте да разбере, че хапането е нещо, което няма да позволите. За да подсилите внушението, използвайте конкретен жест, но бъдете постоянни.

Така животното няма да се обърка и всеки път, който види жеста, ще знае, че собственикът му не се гордее с подобно поведение. Пример - можете да използвате размахване на пръст. Социализацията с други кучета помага за по-лесна дресировка. Взаимодействието със себеподобни ще очертае границите на допустимото поведение.

Как да накараме кучето да не хапе

Тук идва и моментът за награда. Когато забелязвате добро поведение на кучето, не забравяйте да го поощрите. Най-често това става с лакомство. Погалването и окуражаването със спокоен тон също са индикатор за четириногия ви приятел, че сте доволен от него.

Не на последно място е постоянството от ваша страна. Може да не виждате резултат веднага. И това е нормално. Резултат няма да постигнете от първия път. Но непрестанните тренировки със сигурност ще се отплатят във времето и ще отучите кучето да хапе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest