miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Как да накараме кучето да не хапе

Как да накараме кучето да не хапе

Как да накараме кучето да не хапе
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Кучето е най-добрият приятел на човека - всеизвестен факт. Дори това обаче невинаги го спира да ни хапе, било то и под формата на игра. Това не значи, че животното не ви обича, нито, че е лошо. Не се отчайвайте - този лош навик може да бъде премахнат. Това става чрез усилени тренировки за кучета, като колкото по-рано започнете, толкова по-добри и по-бързи резултати ще постигнете.

Как да накараме кучето да не хапе? За начало е важно да откриете причината за подобно поведение. И ако за по-малките палета това е инстинкт, породен от никненето на зъби, при възрастните кучета може да се дължи на по-лош характер. Затова е и много важно да не поощрявате хапещото куче.

Теорията в действие - играта с кучето никога не бива да е агресивна, защото това води до озлобяване от страна на животното. Старайте се да изразходвате и енергията му. Това също ще е от полза, тъй като често хапането може да е породено и от превъзбуда. Много често то се случва и в процеса на игра. И тук е важно да покажете, че подобно поведение не се толерира дори и в моментите, в които се забавлявате заедно.

Ако все пак се стигне до ухапване, уверете се, че кучето е разбрало, че е прекалило. Важно правило - не проявявайте физическо насилие, а с убедителен тон го накарайте да разбере, че хапането е нещо, което няма да позволите. За да подсилите внушението, използвайте конкретен жест, но бъдете постоянни.

Така животното няма да се обърка и всеки път, който види жеста, ще знае, че собственикът му не се гордее с подобно поведение. Пример - можете да използвате размахване на пръст. Социализацията с други кучета помага за по-лесна дресировка. Взаимодействието със себеподобни ще очертае границите на допустимото поведение.

Как да накараме кучето да не хапе

Тук идва и моментът за награда. Когато забелязвате добро поведение на кучето, не забравяйте да го поощрите. Най-често това става с лакомство. Погалването и окуражаването със спокоен тон също са индикатор за четириногия ви приятел, че сте доволен от него.

Не на последно място е постоянството от ваша страна. Може да не виждате резултат веднага. И това е нормално. Резултат няма да постигнете от първия път. Но непрестанните тренировки със сигурност ще се отплатят във времето и ще отучите кучето да хапе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest