Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да тълкуваме поведението на кучето

Как да тълкуваме поведението на кучето

ХрисиХриси
Новак
5610
Поведението на кучето показва неговите емоции

Неговото присъствие в живота ви се усеща още щом отворите очи сутрин. Кучето може да промени напълно ежедневието ви, да ви накара да забравите проблемите и да бързате да се приберете, защото някой ви чака вкъщи.

Радостта на домашния любимец ви залива от вратата – това е нещо, заради което си струва да се усмихнете!

Четириногият ви приятел, обаче, говори на свой собствен език и за да разберете какво иска да ви каже, не ви остава друго, освен да съдите по действията и поведението му.

Как да тълкуваме езика на тялото на кучето? Вижте в следващите редове какво казва кучето!

Разходка

Сигурно сте забелязали, че когато се приготвяте да изведете любимеца си на разходка, той инстинктивно започва да се радва, да подскача, да лае, дори може сам да донесе повода си. Това се случва, защото кучето много добре разбира какво предстои. Четириногите притежават способност, чрез която с времето запомнят и асоциират дадена дума с определен предмет или действие. В случая кучето е научило, че когато го подканите с изречение, включващо думата разходка, следва нещо, което то много обича. Така че нека това поведение на кучето не ви изненадва.

Прозяване

Следете езика на тялото на кучето

Както хората се заразяват един друг с прозявки, точно по същия начин, щом вие се прозявате, кучето също прихваща това действие. На подсъзнателно ниво, това означава, че животното е лоялно и съпричастно към вас. Освен прозяването, кучетата реагират по съответния начин при плач на дете или бебе, както и когато стопанинът им е ядосан. Те усещат неговите емоции и ги възпроизвеждат дословно.

Прегръдка

Гушкането е начин на изразяване на обичта и в случая, кой не е задушавал сладкия си четириног приятел от прегръдки. Сигурно сте забелязали, че първосигналната реакция на животното е обръщане настрани. Обикновено, кучетата се извръщат, когато нещо не им е приятно. Ако и те изпитват обич и привързаност към вас, по-вероятно е да отвърнат на прегръдката с такава. Някои животни, обаче, не обичат да бъдат прегръщани от непознати и това е техният начин да го покажат.

Поглед

Когато кучето ви гледа настойчиво и продължително в очите, това би могло да значи доста неща. Разбира се, първо, че сигурно иска нещо. Освен това, изпитателният поглед може да означава, че приятелчето ви изследва и възприема внимателно вашето емоционално поведение – ако му се усмихнете, потупате го по главата, погалите го окуражително или му кажете блага дума. Това, че ви гледа в очите значи, че ви изучава. Това подсказва езикът на тялото на кучето.

Душене

Куче

За кучето, обонянието е нещо като интуиция и начин да опознаят територията. Миризмата може да им каже много. Това е техният начин да опознаят вас, вашите приятели, непознати хора, други животни и места, на които го водите. Душенето е вид изследователско поведение на кучетата.

Уплаха

Когато са уплашени, кучетата не винаги бягат. По-вероятно е да се скрият зад вас, ако сте наоколо. Те са сигурни, че ще ги предпазите и търсят защита.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest