Защо кучето ръмжи?

Агресивните кучета ръмжат

Кучешкото ръмжене е форма на комуникация. Кучето не е в състояние да ви каже с думи, когато е нещастно или нещо го тормози.

За това повечето четириноги използват предимно езика на тялото на кучетата, за да общуват с вас. Ако не сте в състояние да разчетете знаците, които ви дават, те могат да започнат да ръмжат, за да ви уведомят, че нещо ги тревожи.

Защо кучето ръмжи? Кучетата ръмжат по много причини. Обикновено хората свързват ръмженето им с агресия при кучетата, което не е далеч от истината.

Това често е предупреждение от страна на четириногите, с което ти казват: Стой далеч или ще те ухапя! Разбира се, ръмженето при агресивно поведение няма как да се обърка и заради позата, която кучето е заело.

Обикновено в такива случаи то те гледа втренчено, озъбва се и е готово да те нападне. Някои кучета ръмжат, когато играят. В този случай обаче ръмженето не означава непременно агресия.

Ето най-честите причини за ръмжене при кучето и как да тълкуваме това им поведение:

Страх

Кучето, което ръмжи, показва зъбите си

Кучетата често ръмжат, когато се страхуват и ръмжейки се опитват да се защитят от опасност. Когато непознат се приближи, страхливото куче може да започне да ръмжи. Това е начинът му да каже: Отдръпни се!

Агресия на притежанието

Някои кучета ръмжат, за да предупредят, че са готови на всичко да запазят притежанията си, като купа с кучешка храна, играчка или кокал. Когато някой се приближи до тях, докато ядат, това е начинът им любезно да го предупредят: Това е мое, а аз не споделям!

Не е изключено да става дума и за агресия на кучето към стопаните си или към чужди хора. Така то демонстрира превъзходството си над тях.

Териториална защита

Понякога кучетата ръмжат, когато усещат необходимостта да защитят своята територия. Когато кучето види непознат, ръмженето в този случай означава: Хей, ти не принадлежиш на това място, и аз съм тук, за да защитя собствениците си и имота!

Болка

Ръмженето може да възникне и поради болка от нараняване или кучешко заболяване. Обикновено в такива случаи кучетата се чувстват силно объркани и търсят начин да кажат на стопанина си, че се нуждаят от помощ.

Игра

Кучето може да ръмжи по време на игра

Може би сте забелязали, че кучето ви ръмжи по време на игра. Това може да ви изглежда странно, но просто е знак за това, че домашният ви любимец се забавлява. Вашето куче може дори да се опитва да ви каже, че иска да продължите да играете.

В такива случаи обаче тялото му е леко приведено напред и то маха доволно с опашка – още един видим признак, че не е агресивно.

Важно е собствениците на кучета да обръщат внимание на ръмженето, независимо от вида му.

Това ясно говори, че вашият домашен любимец се опитва да ви каже нещо, така че слушайте! Запознаването с уникалния глас и езика на тялото на кучето ви също ще ви помогне да си преведете неговото ръмжене в съобщение, на което можете да отговорите.

Добре е също да можете да различавате степента на агресия, само така може да успеете да се справите с куче, което е готово да нападне.

Въпреки всичко, бъдете предпазливи и не се излагайте на опасност, особено ако животното не е ваше. В случай на агресия от негова страна, по-добре спрете на едно място и прекратете контакта с очи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest