Miau.bg»Статии»Рептили»Костенурки»Как се раждат костенурките?

Как се раждат костенурките?

Как се раждат костенурките?

Костенурките са сред най-старите съществуващи и днес влечуги, които са близо до общия им прародител. Те са толкова древни, че помнят ерата на динозаврите. Разпространени са по цялото земно кълбо, като само Антарктика прави изключение.

Има сухоземни представители, както и морски видове. Много векове тези бавни, но изключително устойчиви представители на фауната, са се размножавали, запазвайки вида, въпреки превратностите на времето. Затова въпросът Как се раждат костенурките? заслужава да бъде разгледан по-обстойно.

Размножаване на костенурките в естествена среда

Раждане на костенурките?

Когато са в естествена среда, в периода на размножаване мъжката костенурка обикаля женската, а после я следва, докато тя спре на едно място. Тогава се извършва оплождането. При водните костенурки оплождането се извършва във водата през месеците септември и октомври.

Женската костенурка се подготвя преди да снесе яйца, от които ще се излюпят новите костенурки. Тя изкопава дупка със задните си крака, това е гнездото, където ще снесе яйцата. След снасянето на яйцата тя ги заравя, заравнява терена и се оттегля.

Яйцата на това влечуго няма нужда са се мътят.

Природата се е погрижила те да бъдат добре защитени, а слънчевата светлина осигурява топлина, необходима за развитието. В черупката има вътрешна ципа, която защитава зародиша и му осигурява жизнено пространство, което е изпълнено с течност.

Освен тази предпазна ципа, зародишът има и друга осигурена броня. Под самата черупка се намира още една предпазна ципа - хорион. Има и трета преградна стена - алантоис, като последните две защитни ципи се сливат по-късно в една. Зародишът се храни от резервите в така наречения жълтъчен сак. След 45 до 90 дни развитието на яйцето завършва.

Когато костенурката вътре е напълно оформена, тя пробива черупката със специален инструментариум, подготвен от природата, това е зародишевият зъб и излиза навън. Дали новоизлюпената костенурка ще бъде мъжка или женска, зависи от средата, в която се развива яйцето, най-вече от температурата.

Размножаване на костенурките в терариум

Яйца на костенурки

Тези интересни представители на клас влечуги могат да се размножават успешно и в затворена среда, тоест в терариум. За тази цел необходимите условия трябва да се подготвят от стопанина на костенурките.

Оплождането в терариум се извършва по същия начин, както и в природата.

За яйцата обаче трябва да се осигурят подходящи условия. Тъй като терариумът не е изложен на слънцето, трябва да се осигури изкуствена топлина, за да се излюпят успешно малките костенурки.

Яйцата трябва да се изровят и поставят в саксия с торф, а тя да се покрие със стъкло, за да се запази необходимата влажност.

Температурата в помещението трябва да е над 20 градуса, а торфът постоянно да е влажен. След излюпването малките се местят отново в терариума. Той също трябва да е топъл и да бъде поставен на място, където слънцето ще го огрява през целия ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest