miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Кога се отделят котетата от майка им?

Кога се отделят котетата от майка им?

Не бързайте да отделяте малките котенца от майката
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Чували сте за майчината обич, с която майките даряват своите бебета. В котешкия свят вероятно не става въпрос за обич, а по-скоро за усилия, които котката-майка трябва да положи за създаването на потомство. Така е в животинския свят-оцелява онзи вид, който е най-силен.

А малките котенца се раждат (подобно на всички бебета) съвсем безпомощни. За да оцелеят те трябва да бъдат не само кърмени от майка си, но и научени на важни навици и техники, които ще им помогнат да оцелеят във външния свят.

В същия ред на мисли е важно да знаете, че е най-добре отделянето на котетата от майката да е един естествен процес. Когато майката прецени, че ги е дарила с всичко онова, с което може, тя сама ще ги остави, за да е готова за създаване на следващо поколение.

Но преди да остави котилото си, тя ще е откърмила котенцата си, ще ги е научила как да се грижат да личната си хигиена (чрез близане на козината), как да ловуват и как да се предпазват от всички опасности, дебнещи ги в новия и непознат свят.

Като притежатели на родила котка обаче, ние не винаги имаме възможност да отглеждаме толкова много животинки в дома си и бързаме да отделим малките котенца от майка им, за да им осигурим нов дом. Но не бързайте чак толкова много! Котенцата трябва да бъдат захранени, като не забравяте, че колкото по-дълго те са на майчина кърма, толкова по-здрави ще са те.

Захранването може да започне, когато котетата станат на около 40- 50 дневна възраст, по-рано не е препоръчително. Те ще продължават да търсят и майка си и то не само за да бозаят, а защото все още нямат добре развита терморегулация и ще имат нужда от майчината топлина. Не ги отделяйте и помнете, че когато им предлагате новата котешка храна (тя трябва да е предназначена за малки котенца), те трябва да се хранят заедно.

Същинското захранване ще е факт след около 2 седмици и едва тогава вече можете да търсите нов дом на котенцата. Тук е моментът да споменем, че гореописаната продължителност на отбиването на малките котета от майка им обикновено трае по-дълго време, когато става въпрос за породисти котки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest